мар
13
No title by Dušica Antić Rašić / with 0 comments

Марија Иванковић Јуришић, власница је модног атељеа „Марија хандмаде“ из Шапца. Марија је инжењерка технологије дизајна. Власница је шабачке уметничке радионице Марија Ханд Маде у којој се негују стари занати.

У Марија Ханд Маде радионици одевни предмети израђују се претежно ручним радом. Основне техничке израде су: ткање, хеклање, штрикање и вез. Користе се искључиво природни материјали: плетенине и штофови од вуне, као и влакна од памука, лана, конопља и свиле. Најинтересантнији су комади које производи тако што прво од свиле и вуне тка материјал па онда на њему кроји и шије, дакле комплетна ручна израда.

Прва запослена у радионици била је Маријина мама која је пар година пред пензију остала без посла. Поред маме, Марија је хонорарно ангажовала пензионерке и млађе жене које су остајале без посла. У току 2011. године Марија је у улози едукатора, путем бројних интерактивних радионица, преносила своје знање техника старих заната заинтересованим полазницима. Награду за очување старих заната (ткања) добила је 2011. године на манифестацији Скадарлија Фест.

Поносна је на сарадњу са Општинском организацијом инвалида рада у Шапцу, којима је одржала прву радионицу из ткања, после чега су наставиле тиме да се баве, као и специјалну радионицу за ткање члановима Организације слепих и слабовидих у Шапцу.

Од 2006.год посредством УСАИДа Марија Хандмаде учествује на великој групној модној ревији ЕТНО мреже, на којој су представљене најбоље рукотворине из Србије, прво у хотелу Хаyат у Београду а потом и у Цхицагу, у највећој српској заједници у Америци. Од 2007. своје креације редовно представљам на сезонским догадјаима Фасхион Селецтион и Фасхион Wеек у Београду.

2010.год сам добила награду „Цвет успеха за жену Змаја“ у категорији САМОЗАПОШЉАВАЊЕ, јер сам после завршеног школовања запослила себе, мајку, па и остале жене, што чиним и дан данас.

Исте године је Шабац посетила организација Срба из Швајцарске, у пројекту „Млади са младима“ где су хорови ученика из 10 средњих школа из Швајцарске посетили Србију, градове Пријепоље, Трстеник, Врњачку бању, Нови Сад, Шабац и Београд, и одржали концерте са ученицима наших школа и Филхармонијом Младих из Београда. На концерту у Шабачком позористу Марија хандмаде је продала целу колекцију гостима, а новац донирала за лечење болесне девојчице из Шапца, Јелене Марковић.

У јуну 2011.год отворила сам свој први малопродајни објекат у Београду, Марија Хандмаде на локацији у Чумићевом сокачету, познатијем као Белграде Десигн Дистрицт, који успешно послује и данас, на истој веома популарној и атрактивној локацији уметничке четврти у Београду.

Током 2013.год учествовала сам у хуманитарном пројекту организације ИWЦ (Интернатионал Wомен Цлуб) Медјународног клуба жена где сам као дизајнер помогла формирање хобy радионице у Дому за децу и одрасла инвалидна лица у Сремчици. Ова сарадња траје и дан данас. 2013.год почиње моја сарадња са Матицом исељеника и Срба у региону, на чији позив одлазим у Аустралију, и у оквиру Дана Српске културе у Аустралији представљам свој рад и најновије колекције на 6 модних ревија у 4 аустралијска града, Сиднеју, Мелбурну, Бризбејну и Перту.

Као резултат овог путовања по Аустралијском континенту, настала је врло успешна колекција ручно тканих капута Марија хандмаде инспирисана аборидзинском културом и уметношћу, тачније њиховим тачкастим сликарством, представљена у априлу 2014.год на Фасхион Селецтиону, касније у најужем избору за најбољу дизајнерску колекцију године, у Србији.

У јануару 2014.год добијам позив за Warming Up dan у Београду, где сам са бизнис идејом моје Уметничке радионице Марија Хандмаде после представљања ушла у избор за учешће у Инвестмент Реадy Прпграму Аустријске владе, са јос 7 брендова из Србије.

Програм је почео у јулу 2014.год и траје до јула 2016.год у Бечу, где на унапредјењу бизнис идеје и финансијског плана Марија Хандмаде-а са мном као ментори раде истакнути тренери чувене Бостон Цонсултинг Гроуп-е. Поред Марија Хандмаде-а из Србије је до краја овог програма остао само још бренд за производњу пелена од бамбусовог влакна, као 2 истакнута социјално одговорна мала предузећа из Србије.

Јануара 2016.год позвана сам преко канцеларије ЕЕН мреже (Еуропеан Ентрепренеурсхип Нетwорк) у Београду да у оквиру Модефабриек Фасхион Матцх сајма учествујем у Б2Б –буссинес то буссинес меетингс, пословним разговорима са осталим излагачима на овом великом модном догадјају у Амстердаму. У оквиру истог догадјаја имала сам прилику и да на великом дизајнерском Цатwалк Схоw-у у Хагу представим најновију колекцију Марија Хандмаде „Wхите ангел“ –Бели Андјео израдјену од домаће српске вуне са подручја Мачве и околине.

Као резултат овог сајма настала је сарадња са ТНЛП (Тхе Неw лабел Пројецт) радњом у Амстердаму и са јос једном онлине платформом у Холандији, за пласман производа Марија Хандмаде.

Током своје већ више од 10 године самосталне дизајнерске каријере, редовно посећујем специјализоване сајмове у земљи и иностранству, скупљам контакте, инспирацију и размењујем искуства како бих се сто више усавршила у послу којим се бавим. Неки од мојих омиљених специјализованих сајмова које сам посетила су „Туyап Истанбул“, „Модефабриек Амстердам“, „Толwоод Муницх“, „Монтенегро Адриатиц Фаир“ те сајмови у Паризу и Дизелдорфу.

Поцетком јуна 2016.год Марија Хандмаде је учествовала и одржала модну ревију “Бели Андјео” на Сајму Српске привреде у Цириху, у организацији Уружења српских привредника Швајцарске, подржаном од стране Привредне коморе Србије.

На Видовдан, 28.јуна 2016. у оквиру Дана Српске културе у Паризу Марија Хандмаде је представила колекцију „Бели Андјео“ под покровитељством и у велелепном здању париске општине Илле де Франце, у организацији Савеза Срба Француске и асоцијације Балкан Омнибус, подржаном од стране Министарства културе Републике Србије.

Поносна сам и на чињеницу да су неке од познатих и угледних јавних личности стални клијенти и заљубљеници у Марија Хандмаде опус, а то су, измедју осталих глумице Нина Јанковић, Ана Софреновић, Снезана Богдановић, Тања Бошковић, Цаца и Бранко (Коцкица) Милићевић, ТВ лица Весна Дамјанић, водитељка и уредница на РТСу, Јасмина Стојановић новинарка, Горица Нешовић, Ружица Зоркић..и многе друге…

0 Comments

Leave a Comment

Anti-spam test:
+=