Грађани Републике Србије са боравком у Републици Аустрији, по новом закону од 7. фебруара 2017. године не морају полагати практични део испита, већ само превести дозволу. Ова уредба ступа одмах на снагу и важи са све категорије возила. За грађане из других земаља бивше Југославије, тј. БиХ и Македоније признаје се само Б категорија.

До сада су власници возачке дозволе из Србије, БиХ и Македоније који живе у Аустрији, морали да полажу практични испит вожње како би преписали дозволу. Након што је ступила на снагу нова Уредба тај испит више није потребан.

Уз велико ангажовање Републике Србије и Амбасаде Републике Србије у Аустрији, постигнуто је да возачке дозволе из Србије, свих категорија буду признате, док се из других земаља бивше Југославије, БиХ и Македоније, признаје само Б категорија.

Наиме, 7. фебрура 2017. године ступила је на снагу измена Уредбе о спровођењу закона о возачким дозволама Републике Аустрије, којом се у Републици Аустрији признају возачке дозволе издате у Републици Србији, што значи да се укида досадашња обавеза полагања возачког испита за све категорије возила. За преписивање возачку дозволу потребни су:

– попуњени захтев,

– возачка дозвола (оригинал + копија)

– извод из регистра возачких дозвола (оригинал + копија)

– превод извода (оригинал + копија)

– једна фотографија

– пријава стана у оригиналу и копији

– боравишну дозвола на увид

Уколико буде потребно, може бити затражена и додатна документација.

Трошкови издавање и превођење возачке дозволе износи око 60 евра, а детаљније информације можете сазнати на интернет страници аустријске полиције.

Осим у Аустрији правило важи и у Немачкој , а српске дозволе такође важе и могуће их је заменити и у Црној Гори, БиХ, Хрватској, Румунији, Бугарској, Мађарској, Француској, Белгији, Луксембургу, Чешкој, Пољској, Словачкој, на Кипру, у Турској, Казахстану, Португалији, Азербејџану, Монаку, Финској, Естонији, Русији, Данској, Катару, Шпанији, Италији, Македонији и Албанији. Како је најављено ускоро ће ово правило важити у Холандији, Норвешкој, Грчкој и Шведској.

Извор: Српски сајт/Дијаспора тв