Срби у Немачкој: Већ деценијама земља где се наши људи радо селе

Срби у Немачкој су већ деценијама стицали плату и неретко пензију.

Немачка је једна од највећих индустријских сила света, смештена у централном делу Европе. Геополитички припада западној Европи. На северу излази на Северно и Балтичко море где се и граничи са Данском. На истоку се граничи са Пољском и Чешком Републиком, на југу са Аустријом и Швајцарском, а на западу са Француском, Луксембургом, Белгијом и Холандијом. Површина Немачке износи 357.104 km², а са преко 82 милиона становника је најнасељенија држава-чланица Европске уније, а друга по величини територије. По броју имиграната Немачка је трећа држава на свету.

Немачка је савезна парламентарна република коју чини 16 држава. Главни и највећи град је Берлин. Савезна Република Немачка је чланица Уједињених нација, НАТО, групе Г8 и потписница протокола из Кјота. По мери БДП-а њена је привреда 4. најјача на свету (после САД, Кине и Јапана, а по извозу је Немачка трећа држава света, иза САД и Кине.

Срби у Немачкој

Између 1970. и 1990, Срби су већином мигрирали према државама са немачким говорним подручјем.

Данас, преко милион Срба прве, друге и треће генерације живи у Аустрији, Швајцарској, Лихтенштајну и Немачкој.

О броју Срба у Немачкој постоје различити подаци. Већина Срба и њихових потомака живи у Немачкој, то је око 700.000 људи. Процењује се да је крајем 2008. у Немачкој живело око 200.000 особа српске националности са држављанствима Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Према подацима из немачке Савезне канцеларије за миграцију и избеглице у Немачкој живи преко 400.000 Срба.

Главни град: Берлин

Службени језик: немачки

Облик државе: Савезна република

 

Штутгарт

Штутгарт је главни град немачке покрајине Баден-Виртемберг. Са око 593.000 становника, Штутгарт је највећи град те покрајине и шести по величини у Немачкој, после Дортмунда и Есена. Овај град је с покрајинским парламентом, седиштем владе Баден-Виртемберга као и другим покрајинским институцијма, политички центар те покрајине. Најближи већи градови су Франкфурт и Минхен.

Штутгарт је седиште владе штутгартског региона (са 2.666.849 становника) као и покрајинске виртенбершке евангелистичке и римокатоличке бискупије (Бискупија Ротенбург-Штутгарт).

Минхен

Минхен је главни град немачке покрајине Баварске. Након Берлина и Хамбурга, Минхен је трећи по величини град Немачке. Простире се на 310,46 km², и има 1.273.186 (31.12.2004) становника.

Минхен се налази на обалама реке Изар, на самим обронцима Алпа и на надморској висини од 530 m. Пошто су се у старом и средњем веку овде укрштавали путеви од запада према истоку и од севера према југу Минхен је постао јако значајна раскрсница путева као и трговачки центар те регије. Захваљујући овом географском положају Минхен и дан данас представља важну раскрсницу путева како копнених тако и ваздушних.

Хамбург

Хамбург је град и покрајина у Немачкој, и други по величини немачки град, после Берлина. Осим тога, он је шести по величини град у Европској унији.

Хамбург је средиште метрополитанске регије Хамбург, једне од укупно једанаест таквих регија у Немачкој.

Дизелдроф

Диселдорф је град у немачкој савезној држави Северна Рајна-Вестфалија. Главни град је покрајине Северна Рајна-Вестфалија.

Диселдорф лежи у срцу највеће немачке агломерације Рајна-Рур у којој живи 11-13 милона становника. Сам град има 580.250 становника (стање 30. јуна 2006), и по томе је девети највећи град земље.

Диселдорф је модна престоница Немачке и отуда његов надимак: „мали Париз“. Познат је по свом градском шеталишту са мноштвом модних бутика – Кенигсале (Königsallee, Краљевска алеја).

Немачка опера на Рајни (Die Deutsche Oper am Rhein) изводи опере и балете на две сцене, у Диселдорфу и Дуизбургу.

У граду је седиште многих великих компанија: Хенкел (хемија), E.ON (енергија), Рајнметал (металургија), Водафон (телекомуникације), ЛТУ (аеро-транспорт) итд. У граду послује преко 5000 страних компанија. Ту је присутно и 170 банака, од тога 50 страних. Пословни торањ Араг је висок 124,9 метара. У Диселдорфу живи колонија од 7000 Јапанаца, највећа у Европи.

Аеродром Диселдорф је трећи по промету путника у Немачкој (16 милиона путника 2007). Налази се 8 километара од града.

Келн

Келн је град у немачкој савезној држави Северна Рајна-Вестфалија. По површини и броју становника Келн је четврти град у Немачкој, после Берлина, Хамбурга и Минхена. Највећи је град најмногољудније савезне државе Северне Рајне-Вестфалије.

Келн се налази на обали реке Рајне, две стране града спаја седам мостова. Главна атракција града је Келнска катедрала (нем. Kölner Dom), данас трећа највиша црква на свету и највећа туристичка атракција Немачке. Келн је познат и по Kölsch пиву, као и по карневалу који се сваке године одржава у фебруару.

Берлин

Берлин је главни град Савезне Републике Немачке и истовремено једна од њених шеснаест савезних покрајина. Са преко 3,4 милиона становника је најмногољуднија и површином од 892 km² највећа општина у земљи. Други је највећи град у Европској унији и центар шестомилионске метрополитанске регије Берлин/Бранденбург те агломерације која броји 4,4 милиона људи. Град је управно подељен на дванаест градских округа. Поред река Шпре и Хафел, на којима град почива, на подручју града се налазе и бројни други, мањи, водени токови, као и бројна језера и шуме.

Берлин је светски град културе, политике, медија и науке. Европско је саобраћајно чвориште и једно од најпосећенијих места на континенту. Спортске манифестације, универзитети, истраживачки центри и берлински музеји уживају међународни углед. Од преласка у други миленијум, град се развио у магнет за осниваче бизниса и фирми, креативне људе и имигранте. Архитектура, фестивали, ноћни живот и разнолики животни услови овог града су светски познати.

Хановер

Хановер је општина у немачкој савезној држави Доња Саксонија. Једно је од 21 општинског средишта округа Регион Хановер. Са око 516.000 становника, Хановер је највећи град те покрајине као и центар хановерског региона – посебне административне области са посебним правима. Овај град са више високошколских установа је и индустријски, трговински и центар услужних делатности целе покрајине. Као сајамски град ужива велики углед у пословном свету. 2000. године је Хановер био домаћин свјетске изложбе Expo 2000.

Дрезден

Дрезден је град у Немачкој савезној држави Саксонија. Смештен је у долини реке Елбе, двадесетак километара од границе са Чешком. Због свог изузетног културно-историјског значаја познат је под именом „Фиренца на Елби“ (нем. Elbflorenz). Чувен по својим грађевинама из доба барока и уметничким збиркама.

У Дрездену живи око 512.000 становника, а 1,25 милион у ширем градском подручју. Током последњих шездесетак година у градско подручје је укључен велики број приградских насеља, тако да је Дрезден четврта по величини урбана регија у Немачкој, после Берлина, Хамбурга и Келна. Дрезден припада широј популационој регији која се назива Саксонски троугао.