Afrodite Mode Collection: Друга генерација на челу фирме за време које долази
јул
24
Afrodite Mode Collection: Друга генерација на челу фирме за време које долази by Dušica Antić Rašić / with 1 comments

Afrodite Mode Collection

Маријана Матић, рођена Бајић, једна је од руководећих особа у компанији Afrodite Mode Collection. Имала је прилику да се школује и усавршава у Америци где је стекла завдан успех, али је одлучила да се врати у родни Београд и заједно са двојицом браће настави традицију породичне фирме која је основана пре скоро три деценије.

- Одрасла сам у Београду, након завршене основне школе похађала гимназију, а затим сам последњи разред средњошколског образовања завршила на размени студената. Одлазак из родитељског дома сматрам једним од најбитнијих делова свог живота и одрастања јер сам се са 18 година преселила у другу државу, где се не говори мој матерњи језик и остала сама са новцем који сам морала да расподелим на годину дана.

Након средње школе се вратила у Србију, завршила прве две године студија на Економском факултету у Београду, а онда је наставила школовање на студијама модног маркетинга у Њујорку на Универзитету Парсонс.

- Студирање у Америци је потпуно други вид школовања, веома битан за мене у професионалном смислу. Имала сам срећу да учим на најјачем модном унивезитету на свету, била окружена најутицајним људима из те бранше, имала праксу од годину и по дана у „Ралф Лорену“ у дизајн сектору, а касније и у маркетингу. Мама често воли да каже да сам отишла као дете, а вратила се као зрела особа - истиче Маријана.

Занимало нас је шта је то што је научила ван граница наше земље, а што жели да овде имплементира у пословање породичне фирме?

- Имала сам срећу да видим како ствари функционишу изнутра у једној великој модној кући каква је „Ралф Лорен“. У њу сам ушла захваљујући свом успеху на студијама. Зато сада и сама волим да у нашој фирми дајемо шансу добрим студентима. Сматрам да је рад са младима веома важан и да је то одличан начин да младе и квалитетне људе задржимо у нашој земљи. Проблеми које ми овде имамо и они са којима се они у Америци суочавају су слични, али је начин решавања различит. Научила сам да је начин опхођења као и комуникација са клијентима веома важна. Све то желим да применим овде.

Маријана и њена двојица браће одрастали су са компанијом. Нису имали класично детињство, али су са ове тачке гледишта веома поносни и захвални на томе.

- Родитељи су нас увек упућивали у посао. Када имате 15-16 година није баш занимљиво да стално слушате и причате о раду, али се то касније показало као јако корисно. Било је сасвим нормално да се сва деца укључе у рад компаније. И ми сами смо показивали жељу да учимо тако да смо после завршених школа радили све могуће послове у фирми - од возача, магационера, курура, продавца, помоћника до менаџерских функција на којима смо сада. Управо такав начин рада нам је помогао да нас колкетив лепо прихвати, а не да нас посматрају као "газдину децу". Први долазимо на посао, последњи идемо кућама, са свима комуницирамо, заједно делимо лепе, али и тужне тренутке у нашим приватним животима. Фирма има 120 запослених, што није мали број, а на нама је сада да њено пословање учинимо још бољим - истиче.

Званично је запослена у компанији од јануара 2012. када се вратила са школовања.

- Мајка ме је на мој први радни дан дочекала са поклоном - књигом „Вођа без титуле“ и приликом уручивања ми је рекла - Мораш да будеш боља од најбољег…

Колико су интернет и друштвене мреже значајне за функционисање фирме која је већ бренд и која постоји толико дуго?

- Од кључне важности. Важан датум, чак могу слободно рећи прекретница у функционисању наше фирме био је 1. март 2016. године када смо потписали уговор са агенцијом која је задужена за наш наступ на друштвеним мрежама. Када смо решили да сарађујемо са њима, одлучили смо и да се више не оглашавамо у новинама.

Покренули су Фејсбук и Инстаграм налоге, али и онлајн продају.

- Када неко постоји дуго као што ми постојимо, а то је сада већ 28 година, у неком тренутку људи као да се навикну на његово постојање и присуство. Ми смо их уласком на дигитални сегмент тржишта подсетили на наше постојање и приближили се и оним дамама које су биле мале када смо ми почињали. Имамо и колекцију за млађе генерације и управо смо њима пришли баш захваљујући дигиталним каналима. Онлине продаја нам је веома важна. Слободно могу рећи да се дигитал у нашем случају показао као одлично решење.

У компанији Afrodite Mode Collection су веома поносни на чињеницу да је велики број њихових запослених са њима више од деценије.

- За време бомбардовања, наша фабрика је радила, нико није добио отказ и плате су биле редовне и тај моменат првржености нашој фирми у тако тешким тренуцима је нешто сто моја фамилија јако цени. Податак да 80% запослених у нашој фирми ради са нама дуже од 12 година је више него охрабрујући. Ми се свим силама трудимо да им омогућимо добре услове за рад, поштовање, али и напредак у каријери - наглашава.

Afrodite Mode Collection је члан Удружења пословних жена Србије које организује и „Дан девојчица“. Маријана је неко ко радо узима учешће и комуницира са младим дамама које посете њихову фирму.

- Узимајући у обзир да сам релативно скоро изашла из школских клупа, посебно задовољство ми представља дружење са девојчицама за њихов посебан дан „Дан девојцица“ који се одржава сваког последњег четвртка у месецу априлу. То су ученице заврших разреда основних школа, али морам да признам да и на своју иницијативу зовемо и средње школе и упознајемо их са радом у нашој фирми. Оно што је јако занимљиво за нашу браншу је да сви то замишљају као лак посао, али ствар је мало другачија ако се бавите индустријском модом.

Девојчице током Дана девојчица имају прилику да се упознају са свим деловима производње и то им буде јако занимљиво јер виде колико је труда времена и знања потребно да се направи један одевни предмет.

- Оне су још младе, али оно што ми њима желимо да покажемо је да може лепо да се послује и на нашем тржишту када је модна индустрија у питању. Желимо да знају шта се све и како ради, причамо им о производњи, о томе како тимски рад заиста изгледа у пракси, али и о томе да није само важно направити нешто већ како то и презентовати даље.

А када је реч о моди, занимало нас је и шта је оно што по Маријанином мишљењу чини једну савремену жену када је одевање у питању?

- Струкиран сако, панталоне, добра блуза, капут, мантил, шпицасте ципеле, али пре свега – поуздање.

Границе између приватнох и пословног нема, бар не када је живот Маријане Матић у питању, али не жали се. Свакодневно вредно ради и каже да и она и браћа желе да сваким даном и они, али фирма и сви запослени само напредују.

Душица Антић-Рашић

1 Comments
  • Pingback: Afrodite Mode Collection: Značaj interneta u svetu modne industrije u Srbiji

  • Leave a Comment

    Anti-spam test:
    +=