АЛАРМНТНО: У Црној Трави 2018. године није рођено ниједно дете

Од 1948. године број становника смањен 5,3 пута

У планинској општини Црна Трава, на југу Србије, у 2018. години није рођено ниједно дете, а у истом периоду, према нашим подацима, није склопљен ниједан брак”, каже Јасмина Миленковић, задужена за вођење матичне евиденције.

Због све мањег броја деце ради само ОШ „Александар Стојановић”, у самом општинском средишту и „истуреним одељењима” у Састава Реци, Градској и Кривом Делу, где наставу у 12 одељења похађа 33 ученика, а у Кривом Делу је само један ђак првак. Лане је у самом општинском средишту, али и селима ове општине преминуло 35 особа, па је тако ионако неповољна демографска слика овога краја још више погоршана.

Црна Трава је одавно препознатљива као „колевка неимарства”, јер нема значајнијег објекта у некадашњој „великој Југославији” који нису градили управо Црнотравци. Ипак, ствари се убрзано мењају, јер у овдашњој Техничкој школи, после окончања школске године, неће више бити смера за грађевинске техничаре.

Због скромног интересовања тај смер се укида, али ће се ђаци и даље школовати за геодетске техничаре. Настављајући традицију, школа је израсла у једну од најсавременијих у Србији, а њени корени датирају из 1919. године, када је и отпочео да се реализује каменорезачки курс. Школа има Дом ученика, у коме станује и храни се седамдесеторо ученика пореклом из других крајева Србије.

Општина Црна Трава обухвата територију од 312 квадратних километара, а према попису из 2011. године у њој је у 25 насеља евидентирано 1.663 становника. Према густини насељености, Црна Трава припада групи најређе насељених у Србији (пет становника на једном квадратном километру), а половина насеља има мање од 100 становника. Овде се, иначе, драматично погоршала демографска слика, јер је у периоду од 1948. године број становника смањен 5,3 пута!

Извор: Политика