ПРВИ ПУТ У ОКВИРУ КОТОРАРТ ФЕСТИВАЛА: Аудиција за „бускинг“ умјетнике

Организациони тим КоторАрт Дон Бранкових дана музике за љето 2017. по први пут организује аудицију за КоторАрт баскере, не само из Црне Горе и земаља региона, већ и за оне широм свијета!

„Бускинг“ је популаран термин који се користи широм свијета за разне видове уличних перформанса, а у дословном преводу значи „приредити представу“.

„Подразумијева све дисциплине које се изводе на јавним мјестима и које привлаче пажњу пролазника – од уличних свирача, преко пантомимичара, луткара, циркуских акробација, комичара, мађионичара, па до уличног театра и плеса. Многи свјетски популарни музичари користили су овај вид перформанса током своје каријере – Боб Дyлан, Јони Митцхелл, Јиммy Дуранте, Андреа Боцелли, Ману Цхао, Заз“, рекла је Сара Лакичевић, ПР међународног фестивала КоторАрт.

До 31. маја, сви заинтересовани да у току трајања КоторАрт Дон Бранкових дана музике (у периоду од 14. јула до 14. августа) наступају на которским пјацама, треба да пошаљу биографију и видео снимак на адресу office@kotorart.me.

У склопу пратећих програма КоторАрт Дон Бранкових дана музике, музичког сегмента фестивала, већ неколико година за редом се ради на његовању различитих видова умјетности и претварању градских пјаца у мјеста живе умјетности, доступне и видљиве свима. Будући да умјетност у јавном градском простору изненађује и обогаћује свакодневицу и доприноси креирању пожељног идентитета града, которски Стари град служи као инспирација и идеално мјесто за преплављивање сваке улице и трга умјетношћу и различитим формама „бускинга“.

Међународни фестивал КоторАрт, највећи и најзначајнији умјетнички фестивал у Црној Гори, одвија се сваког љета под покровитељством Министарства културе Црне Горе, Општине Котор и УНЕСKO-a. Међу основним вриједностима ове сложене мултиумјетничке манифестације јесте и јачање духа припадности и тежња да Фестивал допринесе креирању пожељног идентитета града.

КоторАрт је највећи и најзначајнији умјетнички фестивал у Црној Гори и један од најзначајнијих у региону. Са преко 1.000 гостујућих умјетника, преко 250 одржаних програма, пред 40.000 посјетилаца у 2016. години, спада у највеће умјетничке манифестације у окружењу.

Међународни фестивал КоторАрт је најкомплекснији фестивал умјетности у Црној Гори, носи предзнак манифестације од националног значаја, ужива међународни углед, окупља велике свјетске умјетнике и, квалитетом и разноликошћу, привлачи најшири дијапазон публике. Основне вриједности ове сложене мултиумјетничке манифестације јесу умјетнички квалитет, диверсификација програма и публике, проширивање активности фестивала, временски и у оквиру других области. Датира од 2001. године.