Балканско Архитектонски Бијенале: Балкан без граница
дец
11
Балканско Архитектонски Бијенале: Балкан без граница by Dušica Antić Rašić / with 0 comments

Треће по реду Балканско Архитектонски Бијенале (Балкан Арцхитецтурал Биеннале - БАБ) биће одржано од 18. до 24 децембра у просторијама Југословенске кинотеке у Узун Мирковој.

БАБ представља платформу у области архитектонско-урбанистичке теорије, праксе и продукције и пример је стручне сарадње регионалних архитектонских удружења и интелектуалаца на простору Балкана. Сама идеја БАБ-а је настала из потребе за повезивањем унутар региона и разменом искустава и идеја на пољу архитектуре. Примарна функција БАБ-а је популаризација архитектонске струке у широј и стручниј јавности између држава у окружењу ради њиховог повезивања. Јавни приказ реализација и пројеката, односно њихова компетитивност на Бијеналу, имају за циљ да временом подигну квалитет архитектонско-урбанистичке делатности на Балкану и ширем региону.

Овогодишња тема БАБ-а су “Балкански обрасци у урбанизму и архитектури” који уз крилатицу “Балкан без граница” настоји да дискутује и промишља досадашње обрасце живљења и креирања како физичке тако и друштвене архитектуре на територији Балкана у циљу оснаживања архитектонско-урбанистичке делатности, док се БАБ 2017. се састоји од три целине: архитектонско-урбанистичка и дизајнерска изложба, научна конференција и сајам инвестиција; чији су концептори комесар бијенала др Татјана Мрђеновић заједно са директором Марком Стојановићем.

Куратор изложбе је архитекта Др Татјана Стратимировић, која ће заједно са својим тимом који чине архитекта Тијана Атанасијевић (архитектонска изложба) и дизајнер Јелена Николић (дизајнерска изложба) приказати нека од највреднијих остварења регионалне архитектуре и дизајна, али угостити и пројекте изван региона, чији су аутори пореклом са ових простора.

Конференција ће и ове године отворити неке значајне теме, у којима своје изазове може препознати цео балкански регион. Новина ће бити присуство не-научних слушаоца, тј. учесника у дискусији, а који долазе из света инвестиција, пројектовања и државне управе, којима ће научна истраживања и њихова потенцијална примена, бити посебно интересантна. Тиме БАБ помера границе идеје да се на једном месту прожимају начна истраживања, практично пројектовање и финансијски интереси инвеститора, аутор концепта научне конференције је доктор Татјана Мрђеновић

Званично отварање Балканског архитектонског бијенала предвиђено је за понедељак 18. децембра са почетком у 19 часова у Југословенској Кинотеци.

Фото: Јована Милетић

0 Comments

Leave a Comment

Anti-spam test:
+=