БЕМУС 2017: Ево шта нас све очекује од 11. до 20. октобра

test

БЕМУС 2017: Ево шта нас све очекује од 11. до 20. октобра

БЕМУС 2017: Ево шта нас све очекује од 11. до 20. октобра БЕМУС 2017: Ево шта нас све очекује од 11. до 20. октобра

Пред нама су још једне , које ће се одржати од 11. до 20. октобра.
Београдске музичке свечаности
На овогодишњем Бемусу ће се одржати осам концерата и то у: Коларчевој задужбини, Свечаној сали Скупштине града и Етнографском музеју.

49. Бемус започиње наступом чувеног хорског ансамбла Глинка, а завршницу ће обележити Симфонијски оркестар РТС-а под диригентском палицом Бојана Суђића.

Коларчева задужбина и Скупштина града угостиће истакнуте солисте, мање ансамбле, али и Гудаче Светог Ђорђа, оркестар који слави велики јубилеј – 25 година рада. Њих овом приликом предводи виолиниста Јожеф Жига, концерт-мајстор Државног оркестра Брауншвајга. Својевремено један од најталентованијих младих музичара Југославије, Жига је своје прве уметничке успехе забележио баш на Бемусу 1989. године.

Познати београдски виолиста Дејан Млађеновић спремио је праву музичку посластицу за публику Бемуса: концертно ће извести композиције за соло виолину Јохана Себастијана Баха на виоли, што је веома редак подвиг и у интернационалним оквирима.

Факултет музичке уметности обележиће 80 година постојања са два концерта. Традиционални концерт изворне народне музике приређују у сарадњи са Катедром за етномузикологију у сликовитом простору Етнографског музеја. Неке од највећих музичких звезда данашњице су закорачиле на велику концертну сцену управо у оквиру Бемуса, који и ове године пружа прилику младим извођачима да се представе публици – најуспешнији студенти ФМУ имаће сопствени целовечерњи наступ у Свечаној сали Скупштине града.

Поред хора Глинка, још један руски уметник ће увеличати Бемус – Александар Синчук, пијаниста познат по надахнутом извођењу Рахмањинова, за шта је награђен првом наградом на конкурсу Рахмањинов.

Славни шпански сопран Нурија Риал уз пратњу Едина Карамазова на гитари изводиће дела шпанских аутора – из пера Енрикеа Гранадоса, Мануела де Фаље и Исака Албениза.

Овај концерт одржава се уз помоћ програма ,,ПИЦЕ“ шпанске државне агенције Acción Cultural Españоla, која активно ради на ширењу шпанске културе.

На завршном концерту Бемуса, уз Симфонијски оркестар РТС-а, наступиће Јуриј Ревич, солиста на виолини. Овај талентовани младић је са само 26 годинаостварио завидну каријеру и освојио бројне награде – између осталог, престижну немачку награду Ехо класик за откриће године 2016. Куриозитет је да ће свирати на виолини Страдиваријус из 1709. коју му је уступила Фондација породице Гох.

На концерту ће такође премијерно бити изведена композиција „Математички сан“, коју је Бемус поручио од младог аутора Дамјана Јовичина. Поруџбину је, као и претходне године, подржао Сокој.

Карте су у продаји од данас на благајни Коларчеве задужбине. Цене карата су од 600 до 1500 дин.

 

Српски сајт/Б92
Фото: Принтскрин