Бразилац који живи у Србији: Овде свакога дана живим свој сан!

Бразилац који живи у Србији

Тијаго Фереира је Бразилац који је одлучио да Копакабану замени обалом Дунава, Рио Београдом и да Србију и нашу културу приближи својим земљацима, али и свим осталим странцима.

Како си и зашто први пут дошао у Србију?

Због љубави према једној Српкињи. Одувек сам снимао видео клипове, постављао их на Јутјуб, имао интеракцију са људима који су то пратили па је тако и она то гледала, контактирала ме и почело је.

Након две године одлучио је да први пут дође у Србију.

– Моја мајка је то тешко прихватила, отац такође. Били су мало шокирани. Отац је за пут сазнао тек месец дана пред мој долазак. Рекао сам да идем у Србију о којој они скоро ништа нису знали. Ја јесам увек био самосталан, радио, зарађивао… Али одлазак преко океана ипак није пријатан ни једном родитељу. И они и моји пријатељи су мислили да је превише опасно.

По Србији је путовао месец дана и тада га је наша земља дефинитивно очарала. Пре дефинитивног пресељења 2012. године у Србији је био неколико пута туристички. Када је решио да трајно напусти породицу и пријатеље и да Латинску Америку замени Балканом имао је само 20 година.

– Волим ову земљу, али највише ми се свиђају људи. Срби су топли као и Бразилци. Странци не знају шта да очекују када долазе у Србију, али се увек одушеве када дођу. Зато је увек кажем да је важно да се увек када дођу туристи снимају кратки записи који ће ићи на Јујтјуб или друге друштвене мреже. Ја увек говорим да је видео материјал јако важан.

 

Српски је учио мало по мало. Већ приликом прве посете Србији почео је да учи наш језик, највише од девојке због које је дошао. Доста тога је, како каже, научио и преко музике. Касније је купио и уџбеник, а данас одлично говори српски и пише – на ћирилици.

Љубав са девојком се угасила, али љубав према Србији и даље траје. Када се преселио почео је да држи часове португалског. Временом је почео да зарађује од блога и туризма.

– Мало по мало, захваљујући блогу упознао сам многе људе, путовао, почео да сарађујем и са многим људима који се баве туризмом у Србији.

Тако је упознао и Петра са којим данас ради у организацији Србија за младе чији је главни циљ да младе упозна са лепотама земље у којој живе.

– Младима у Србији скоро сви нуде путовања у иностранство, а мало је понуда за путовања по домовини. Преко 500 људи смо водили на Ртањ последњих месеци, водимо људе и на Увац, планирано је да се иде и на Златибор…

Колико се један дан у Бразилу разликује од дана овде?

– У Риу сам рецимо увек после посла могао да одем на плажу. Тога овде нема, али ми не недостаје толико. Чињеница је и да је Рио опасан град. Кад год идемо негде морамо да пазимо да нас неко не нападне, отме… Бразилци нису опуштени у том смислу као ви овде. Србија има дивне људе, лепу природу, одличну храну, драго ми је што сада имам и прилику да учествујем разним пројектима који имају за циљ промоцију Србије. Осећам се као да сваког дана живим свој сан.

И Бразилцима представља Србију. Гостовао је и на тамошњој телевизији како би нашу земљу приближио свом народу.

– Људи из Бразила немају где да прочитају нешто на португалском о Србији. Ја сам решио да им приближим све то. У почетку су сви мислили да то што ја радим нема неког смисла, али се испоставило да је мој блог сада озбиљније нарастао и да је поред Википедије главни извор информација њудима са тог говорног подручја о Србији. Људи у свету слабо познају Србији, али Новак Ђоковић на пример то заиста мења.

Тијагови родитељи још увек нису били код њега у посети, али је његов нови дом упознала његова сестра која је овде – као и он први пут видела снег. Планира да настави са својим тренутним радом и са активнстима овог типа и да , зашто да не, води и Србе у Бразил, а до тада ужива у лепотама Србије.

Душица Антић-Рашић

Фото: Фејсбук