Данас је Митровдан

Православни верници данас прослављају дан Светог великомученика Димитрија, у народу познатији као Митровдан.

Свети Димитрије је рођен у Солуну. Био је син јединац, а његов отац је био војвода Солунски, кога је он наследио.

Ипак, Димитрије је желео да проповеда хришћанство и јавно признао пред Максимилијаном да је хришћанин. Цар је био љут, па је сместио Димитрија у тамницу. У тамници му се јавио анђео божји и рече му: „Мир ти, страдалче Христов, мужај се и крепи се!

Након само неколико дана, цар је послао војнике у тамницу да убију Димитрија. Његово тело су тајно сахранили Хришћани, па се и данас мошти Светог Димитрија налазе у Солуну.

Митровдан се прославља исто као и све друге Крсне славе, припремом славског колача. Ако падне на мрсни дан, спрема се мрсна трпеза, а уколико падне на посни дан (среда, петак), спремају се посне ђаконије.

Према народном веровању данас свако треба да остане у својој кући и да ту преспава, јер ће у супротном током целе године спавати изван ње.

Такође, сматра се да сви послови на пољу треба да се заврше до уочи Митровдана, јер је време после Митровдана варљиво па зима може сваког часа да изненади.

Верује се да време на Митровдан показује каква ће бити зима која нам предстоји. Ако је дан сунчан, зима ће бити блага, а ако на Митровдан падне снег, верује се да ће зима бити дуга и хладна.

Као и на сваки празник, данас не ваља да се свађате и ширите негативну енергију у дому, јер како се данас будете опходили према својим најмилијима таква ће вас година пратити. Прославите овај празник у окружењу своје породице, пријатеља у топлој атмосфери дома.