Данас почиње 15. Београдски фестивал игре

test

Данас почиње 15. Београдски фестивал игре

Данас почиње 15. Београдски фестивал игре Данас почиње 15. Београдски фестивал игре

Под слоганом „Престоница“ данас у Сава Центру почиње 15. Београдски фестивал игре, на коме ће, до 4. априла, 15 трупа представити 24 нове кореографске поставке.

Овогодишње издање БФИ-а доводи трупе из Израела, Грчке, Холандије, Кине, Норвешке, Аустралије, Велике Британије, САД, Данске, Пољске, Белгије, Немачке, Италије и Канаде.

На сцени Сава Центра публика ће данас моћи да погледа нови комад грчког визиуелног уметника, редитеља и кореографа Димитриса Папајоануа, коме је припала и награда „Јован Ћирилов“ 14. Београдског фестивала игре за кореографију „Нигде“.

Овога пута Папајоану ће представити дело „Велики кротитељ“, за које критичари кажу да се „открива кроз један и по сат ланчане реакције комичних, лепих, сензуалних, еротичних и магичних слика које не престају да освајају“.

Чувена „Вертиго“ компанија из Израела први пут долази у Србију 17. марта када ће кореографкиња Ноа Вертхајм представити у Сава Центру поставку „Један, Један и Један“ у коме истовремено открива интимни и спољни свет, градећи метафоричну везу између далеког и блиског, односно себе и другог.

Компанија Кристјана Ингимарсона из Копенхагена се враћа на Београдски фестивал игре, са новим комадом (18. и 19. март, Позориште на Теразијама).

Инспирисан простором великих аеродрома, редитељ и кореограф Ингимарсон се на занимљив начин бави свим радњама које претходе уласку путника у авион и истражује природу илузија које се развијају у строго контролисаном објекту, уз препознатљив рукопис иновативне физичке комедије.

Пољски театар игре из Познања први пут гостује у Србији, са делом норвешког кореографа Јуа Стромгрена, а целовечерњи комад „Четрдесет“, креиран за 18 играча, биће изведен 20. марта у Мадлениануму.

Нова звезда лондонске и светске сцене Акаш Одедра извешће 22. марта у Београдском драмском позоришту комад „Уздизање“, који чине кореографије Акрама Кана, Сидија Ларбија Шеркаујиа и Расела Малифанта.

Три врхунска кореографа, Феи Бо, Едвард Лијанг и Јорма Ело, удружили су се да својим оригиналним поставкама креирају представу коју ће извести Балет Хонгконга, на свом првом гостовању у овом делу Европе – 21. марта у Српском народном позоришту и 23. марта у Сава Центру.

Компанија Силвије Грибауди представиће се 24. марта у Атељеу 212 са комадом „Р.ОСА“ који је савршено уклопљен у поетику Грибауди, кореографкиње која са запањујућом иронијом ставља у фокус телесну изражајност, жене и друштвене улоге које су им дате, градећи однос са публиком кроз неформални језик.

Дан касније у Сава Центру наступа трупа „Зеро Висибилитy“ из Осла са кореографијом „Залеђене песме“ Ине Кристел Јохансен.

Њујоршки Балет Трокадеро гостује 26. и 27. марта у Позоришту на Теразијама са три кореографије Лева Иванова и Маријуса Петипе, а дан касније у Београдском драмском позоришту немачки „Dance On ансамбл“ доноси соло комад из два дела „Легитимо/Резо“, који су креирали Хоне Сан Мартин и Вилијам Форсајт.

Скапино балет из Ротердама 29. марта у Југословенском драмском позоришту извешће спектакл „Скала“ холандског кореографа Еда Вуба, 30 и 31. марта у Мадлениануму публика ће гледати „Врт земаљских уживања“ кореографкиње Мари Шуинар из Монтрала, док бриселски „Peeping Tom“ овога пута долази са комадом „Отац“ Габријеле Каризо и Франка Шартијеа (1. и 2. април, Позориште на Теразијама).

Израелска Компанија Роја Асафа први пут гостује у Београду и то са његовом кореографијом „Дечаци“, а Београдски фестивал игре затвориће 4. априла у Сава Центру Сиднејска компанија игре са триптихом који чине дела Габријеле Ненкајвел, Рафаела Боначеле и Ченга Цунга Лунга.

Аустралијски ансамбл, који први пут долази у овај регион, претходне вечери, 3. априла, наступиће у Српском народном позоришту.

 

Српски сајт/Б92
Фото: Пиксабеј, илустрација