Додељена признања Академије Иво Андрић

test

Додељена признања Академије Иво Андрић

Додељена признања Академије Иво Андрић Додељена признања Академије Иво Андрић

Академија Иво Андрић обележила је 125 година од рођења српског нобеловца свечаношћу у Удружењу књижевника Србије и том приликом су додељене награде и признања заслужнима.

Награду за животно дело добили су књижевници Јован Зивлак из Новог Сада, Ранко Павловић из Бања Луке и Светозар Влаховић из Приштине.

Зивлак је награђен, како стоји у образложењу, за „крупан допринос савременој српској поезији и култури и развој књижевног модернитета у нашој средини“, Павловић „за укупан допринос савременој књижевности у Републици Српској, нарочито у домену поезије и прозе“, а Влаховић за „подвижнички рад на очувању језика и писма, традиције и културе српског народа на заветним просторима Косова и Метохије“.

Признање за најбољу књигу добили су отац Александар Средојевић за историографско дело „Српски патријарх Димитрије Павловић“, проф. др Милош Ђорђевић за студију „Нова књига о Андрићу“, Небојша Јеврић и Милош Јанковић за роман „Авељов ожиљак“.

Награда је додељена и Раденку Поповићу за књигу песама „Ајде студирај“, Мирославу Кусмуку за књигу приповедака „Исповјест“, Александру Чотрићу за антологију савременог руског афоризма „Велико у малом“, Марији Викторији за поетски роман „Русококоса“, ГОРДАНИ Павловић за књигу међужанровских текстова.

Одлуку о наградама донео је жири у саставу Предраг Богдановић Ци (председник), проф.др Даринка Вучинић и Радомир Смиљанић, председник Академије Иво Андрић.

 

Српски сајт/Новости
Фото: Википедиа