ДВОЈЕ УМЕТНИКА: Трагајући за инспирацијом, напустили град и преселили се на Фрушку гору

Ана и Миле Давидовић су брачни пар који су широм Србије и света познати по сликарским делима која припадају наивном сликарству, а од недавно су решили да ужрбани живот Новог Београда замене Фрушком гором. Ово је њихова прича.

Како су двоје људи који се баве сликарством одлучили да напустите град и саграде вилу баш на Фрушкој гори?

Када се бавите креативним послом ви сте практично стално у потрази за инспирацијом. Нама лично, природа је одувек била неисцрпни извор инспирације. Зато, још пре него што смо пронашли своје парче природе користили смо сваки слободан дан да одемо негде ван града.

Приликом тражења имања, које је трајало пар година једини услов био је да то буде на један сат вожње од Београда. Сада смо сигурни да Фрушка гора није дошла као случајан избор, јер је управо то место, на коме смо се сада одомаћили, обома још на први поглед оставило утисак посебне енергије, коју морамо признати на другим местима које смо облазили, нисмо осетили.

Можда због извора воде који се налази на нашем имању, можда и због изолованости и осећаја дивљине јер сте окружени шумом са свих страна. У сваком сличају од првог момента смо обоје знали да смо пронашли свој дом у природи.

Доста сте путовали, видели многе државе и скоро све континенте. Да ли сте можда на неким од тих места пронашли инспирацију и за вашу малу оазу?

Путовања су нам сигурно помогла да дефинишемо жеље. Маштали смо о томе да се одмакнемо од града, а опет створимо потпуну удобности. Свесно и несвесно правили смо своју визију места на које бисмо поново желели да одемо. Управо то покушавамо да остваримо и срећни смо када добијемо комплименте од посетилаца који искрено пожеле да се врате.

Ваши гости могу уживати у специјалитетима сремске кухиње. За оне који не знају, шта је оно најзанимљивије од специјалитета овог краја?

Сремска кухиња обилује месом, припремљеним на различите начине. Од сухомеснатих производа као што су кулен и сремска кобасица па све до различитих врста меса од којих се припрема гулаш или паприкаш. У Срему су незаобилазна и јако укусна теста, која се користе како у сланим тако и у салатким специјалитетима. Било да је у питању тарана или млинци које се користе као додаци јелима, спрема се и укусна гужвара са сиром као и различите врсте слатких штрудли, уштипака или крофни.

Храна коју ми нудимо гостима у потпуности се припрема у нашој кухињи, од намирница произведених на нашем имању или оних које купујемо у оближњим пољопривредним газдинствима.

Инсистирамо на домаћој храни тако да сами припремамо резанце за супу и обавезно лепиње које се припремају непосредно пре ручка.

Иако ван града, нисте далеко од Београда и Новог Сада. Ко су ваши најчешћи гости?

Наши гости су скоро увек становници урбаних средина. Подједнако нас посећују породице са децом као и људи који долазе са пријатељима да проведу дан у природи и опуштњу.

Често нам се јављају и различите фирме које организују дружења и радне састанке.

Укратко речено, наши гости су сви људи који уживају у природном амбијенту, било да долазе само са намером да се опусте, прославе неки важан датум или да споје посао са уживањем.

Имате играоницу, спортска игралишта, људи могу видети атеље, гајите воће… Доста садржаја за целодневни викенд рекло би се.

Због простране играонице смо омиљени међу децом. Оно што им обећавамо јесте да це бити све садржајнија и боља. Они мало старији више воле одбојкашко игралиште на трави.
Љубитељи сликарства могу посетити атеље и погледати наше радове.

Имамо преко 300 стабала различитог воћа које узгајамо на потпуно природан начин без употребе хемијских третмана. Сезонско воће обилно користимо у припреми хране и сокова, поред тога, правимо и различите производе које гости могу пробати и купити код нас.