Економско оснаживање жена Јужне Србије

У Нишу је одржана завршна конференција пројекта „Оснаживање жена Јужне Србије кроз формирање кластера старих заната“, у организацији Удружење пословних жена Србије. Конференција је пропраћена изложбом женских рукотворина „Таленат је у нашој природи“, као резултатом пројекта а на њој је своје производе изложило 11 жена које су прошле кроз менторски програм. Пројекат је суфинансиран од стране Развојне агенције Србије (РАС).

Удружење пословних жена Србије у оквиру пројекта „Оснаживање жена Јужне Србије кроз формирање кластера старих заната”, реализовало је током септембра и октобра 2017. године шестодневне модуле у Нишу, које је финансирала Немачка агенција за међународну сарадњу (ГИЗ). На модулима је учествовало 40 жена из урбаних и руралних средина нишавског, јабланичког, пиротског и пчињског округа (Ниш, Алексинац, Сврљиг, Јелашнице, Гаџин Хан, Власотинце, Лесковац, Врање…). Декларацију о оснивању Кластера женског предузетништва, уметничких и старих заната Јужне Србије потписало је 36 жена – учесница пројекта током месеца септембра 2017. године у Нишу.

Након модула, са учесницама је радила менторка – експерт из области дизајна и текстила, чији је задатак био да ради на развоју иновативних идејних решења за нове производе. Изложба „Таленат је у нашој природи“ је финале пројекта са приказом конкретних резултата тј. идејних решења базираних на старим занатима преточеним у употребне вредности.

Пројектне активности су имале за циљ да допринесу унапређењу економског развоја и да утичу на проблеме незапослености младих жена у неразвијеним општинама на југу Србије кроз подршку самозапошљавању у сектору услуга и туризма. Крајњи корисници пројекта су биле, постојеће предузетничке фирме млађих категорија власница МСПП, МСП под управом и у (су)власништву жена као и потенцијалне предузетнице.

– Осим циља да допринесемо унапређењу економског развоја и да утичемо на проблем незапослености младих жена у неразвијеним општинама, главни циљ пројекта је био усмерен ка стварању нових могућности (само) запошљавања и смањењу миграција из руралних подручја кроз оснаживање жена у предузетништву. Радне активности реализоване у оквиру пројекта су имале за циље да подстичу очување културне традиције, повећање квалитета производње, могућност учествовања на домаћем и иностраном тржишту као и економско оснаживање жена у руралним и градским срединама пројектног подручја – изјавио је Дејан Вратоњић, ЦИМ саветник са послови развој, Удружење пословних жена Србије .