Европски дан језика у Београду

Мађарска пословица каже ,,Онолико смо особа колико језика говоримо“, а сваке године 26. септембра, у свим крајевима Европе прославља се Европски дан језика, укључујући и Београд.

Ова иницијатива Савета Европе, започета 2001. године, посвећена је наглашавању значаја свих европских језика.

На тај начина 800 милиона Европљана у 47 земаља чланица Савета Европе охрабрује се да учи више језика, у свим узрастима, како у школи тако и изван ње.

Савет Европе подржава вишејезичност у читавој Европи, уз убеђење да је познавање више језика један од путева који воде ка бољој комуникацији између различитих култура и један од кључниих елемената богатог културног и језичког наслеђа континента.

Европски дан језика у Србији организује ЕУНИЦ Србија – мрежа европских културних центара који су присутни и/или представљени у Србији, а ове године у програм ће бити укључено девет земаља (Немачка, Аустрија, Шведска, Румунија, Грчка, Италија, Шпанија, Француска, Португалија), осам језика и 17 организација.

Како најављује ЕУНИЦ то ће бити прилика за младе људе свих узраста да открију различите језике и да се обавесте о начинима на које могу да их науче у оквиру образовних установа у Србији, у школама језика или преко Интернета.

Програм обележавања Европског дана језика почиње у 12 сати сусретом са културним, језичким и европским организацијама које раде на промовисању европских језика у Србији, залажу се за образовање и европску културу, уз организовање квиза о Европи и језицима.

Посетиоце ће угостити Гете институт, Институт Сервантес и Француски институт, а у 16 часова почиње програм „Европски језик и кроз музику и уметност“ и током читаве вечери уметници и плесачи, али и ученици виших разреда основне школе, славиће европске језике кроз музику.

Званично отварање заказано је за 16 сати на Калемегдану присуству Сема Фабриција, шефа Делегације Европске уније у Србији.

 

Српски сајт/Б92
Фото: Википедиа