ФЕРДИНАНД КНЕДЛЕ: Стари специјалитет у новом руху

Фердинанд кнедле можете наћи у срцу старог Београда, у близини Балканске улице.  Јасно је да је ово локал у коме можете пронаћи кнедле, међутим оно што их чини посебним јесте то да су као из бакине кухиње. Кромпир, шљиве, шећер и презле чине основу овог специјалитета, али се њихова понуда не зауставља само на стандардном укусу…малина, кајсија, нутела су само неки укуси изразноврсне понуде.

Идејни творац целе приче и власница овог локала је Лана Недељковић која је уз подршку свог супруга Николе реализовала своју замисао.

– Идеја о отварању локала у коме бисмо продавали кнедле појавила се пре више од две године, реализацији и отварању прве продавнице претходиле су детаљне припреме. Више пута недељно правили смо кнедле код куће, испробавали разне рецепте, мењали их и усавршавали. Ставити мање или више брашна, шећера, искомбиновати укусе… Желели смо да понудимо савршен производ – започиње причу Лана.

О састојцима, истиче, јако воде рачуна.

– Користимо што је више могуће органски гајених намирница. И боје самих кнедли постижемо природним састојцима које добијамо од цвекле, бундеве… Свака ситница нам је важна. Поред кнедли у продавници се могу купити и џемови од самониклог воћа из источне Србије које расте на надморској висини од 600 м, а које се ручно бере и кува на смедеревцу.

Зашто баш име Фердинанд?

– Ни то није случајно. Током припрема за улазак у овај посао, пуно смо гуглали, читали и распитивали се о кнедлама. Име смо дали по аустријском цару Фердинанду I који је био велики заљубљеник у овај специјалитет и који је говорио „Ја сам цар и хоћу кнедле“. Није га занимало које је доба године, он је једноставно желео своје кнедле – каже Лана.

Локал ради од краја новемба 2016. године, али већ има своју сталну клијентелу. Занимало нас је ко су најчешћи гости?

– Кнедле подједнако купују и мушкарци и жене, стари и млади. И даље је највише наших људи, али је због близине локала многобројним хостелима и све више странаца. Оно што је посебно занимљиво је како некоме ко није из Источне Европе објаснити шта су заправо кнедле. Када им кажемо кромпир и воће гледају нас помало збуњено. Ипак, на крају се увек споразумемо и буду задовољни.

Сви дођу због шљиве јер она је прва асоцијација на кнедле, оне бакине. Ипак, нико се на шљиви не заустави.

– Људи дођу, пробају, узму бар две, али и када пођу кући понесу још неку. Скоро да се нико не заустави на само ономе што поједе овде. Када нам кажу да је шљива као код баке то нам је највећи комплимент.

Лана је рођена у Требињу, где како сама каже, кнедле нису често прављен колач.

– Као девојчица сам први пут код пријатеља мојих родитеља пробала кнедле и остала до дана данашњег велики заљубљеник у њих. Моја деца воле кнедле са Нутелом, а ја и даље највише оне са шљивом и кајсијом.

Ова млада и вредна жена има још пуно планова, па верујемо да од ње у наредном периоду можемо очекивати још доста занимљивих новости.

 

Душица Антић-Рашић