Фијакеријада у Пећинцима окупила љубитеље коњичког спорта

test

Фијакеријада у Пећинцима окупила љубитеље коњичког спорта

Фијакеријада у Пећинцима окупила љубитеље коњичког спорта Фијакеријада у Пећинцима окупила љубитеље коњичког спорта

 

Традиционална фијакеријада у Пећинцима, једна од најмасовнијих манифестација у тој општини у Срему, и ове године окупила је заљубљенике у коњички спорт, који су дошли из свих крајева Србије. Скоро стотину такмичара такмичило се у вожњи двопрега и четворопрега.

Од статусног симбола до музејских експоната. Некада су, као најпопуларније рпевозно средство шпартали војвођанским улицама, данас шпартају, зглавном, само на фијакеријадама. У Пећинцима сваке године у исто време ова манифестација враћа у времена од пре више од пола века.

“Мора се обући по правилима, морају се имати рукавице, шешир, сако, одело возачи морају да имају, шешир не сме да падне током такмичења, тако да све мора бити уклопљено. Шта се деси уколико падне шешир? Добијају се казнени поени”, објашњава Бранислава Симић.

Казнене поене такмичар добија и ако на паркур изађе без рукавица. Бранислава је својим појавом освојила симпатије публике. Ипак, њена улога на такмичењу је много значајнија.

“Ја када уђем у паркур, морам да говорим капије возачу, јер не сме да се деси да он погреши капију, али такође морам добро да се држим да не бисмо пали и морам да балансирам”, додаје Симић.

Кочијом је управљао Милан Ђурђевић из удружења “Пећиначки липицанер”, дугогодишњи одгајивач коња. Посао је много лакши, када су коњи утренирани.

“Једноставно кад су у тренингу сваки дан и кад сваки други, трећи дан раде ово, ово им не представља никакав проблем”, каже Ђурђевић.

Освежити се пре уласка на паркур, притећи кајасе и трка је може да почне.

Милан и Бранислава трку су завршили без иједног казненог поена. За то време, последње припреме имала су два липицанера, који су допутовали из Богатића. Кобила Липица, осим грандиозног става, показала је и лепе манире.

“Она је размажена, она кући иде по дворишту као да је кућни љубимац и сви су код нас коњи јако мирни и згодни за јахање и за све”, наводи Валдимир Радовановић из Коњичког клуба “Еуромачва” у Богатићу.

Због свог мирног темперамента, Липица често вуче фијакер на венчањима и тако поново враћа сећања на старе обичаје, када се искључиво фијакером одлазило на венчања, али и у просидбе.

 

Српски сајт/Б92
Фото: Пиксабеј, илустрација