ФРАУ ШАМПИТА: Оно што оне направе, ретко ко уме и да наслика!

ФРАУ ШАМПИТА: Оно што оне направе, ретко ко уме и да наслика! ФРАУ ШАМПИТА: Оно што оне направе, ретко ко уме и да наслика!

Слаткише воле сви – од деце до бака и дека, али нису сви слаткиши исти. Постоје слатке ђаконије које су права уметност. Такви су и колачи које праве две даме које чине тим Фрау Шампита ,,Frau Shaumpita“.

Тим Фрау Шампита чине две сестре, Милана (27) и Мирјана (30 година). Издрада посластица им није примарно занимање – Милана је дипломирани менаџер у финансијском пословању, а Мирјана је професор књижевности. 

– Прича око Фрау Шампите је најпре почела као хоби, да би се временом развила у прави посао, захваљујући позитивним утисцима околине и задовољним клијентима који су нам поклонили своје поверење. Да их нисмо изневериле доказује и чињеница да Фрау Шампита активно постоји већ четири године.

Како сте дошле на идеју да се бавите израдом оваквих колача?

– Од малена смо имале прилику да присуствујемо изради посластица, које су у нашој породици припремале мама и баке. Склоност ка кулинарству наследиле смо и од оца, а страст за осмишљавањем нових идејних решења када је декорација и експериментисање с новим укусима у питању развијала се временом.

Њихови колачи су препуни детаља. Понекад се стиче утисак да неко ни на папиру не би умео да наслика оно што оне ураде на колачима. Занимало нас је и колико је времена потребно да се украси један колач?

– Сваки нови колач који уводимо у наш програм је и нови изазов. Константно истражујемо и уводимо новитете. Трудимо се да наши колачи и дизајном и укусом испрате нове токове. Идеја нам не мањка, мада нам оне често задају ону слатку главобољу, јер је за прецизно осликан медењак понекад потребно и по неколико сати. Сам процес наношења и сушења слојева глазуре уме да потраје, а прецизност и мирна рука захтевају време.

Како околина реагује на ваш рад?

– Можда нескромно звучи, али до сада нисмо наилазиле на негативне коментаре околине. Напротив, људи су умели да цене нашу спремност да се не повинујемо околностима и да од хобија направимо посао. За сада тај посао није превеликог обима, али настојимо да га проширимо. Дубоко смо уверене да ће увек бити људи који ће умети да препознају квалитет, идеју, креативност и упорност.

Ко су ваши најчешћи купци?

– Најчешће поруџбине долазе од родитеља који би да обрадују своје малишане за празнике или рођендане. Међутим, ту су и момци и девојке који нашим слаткишима указују пажњу својим партнерима. Баке су нам омиљени клијенти, јер су њихове приче и жеље ипак најнежније.

За које прилике најчешће правите медењаке?

– Медењаке смо до сада радиле за различите прилике: рођендане, славе, венчања, имендане, девојачке и момачке вечери, прославу диплома, годишњица…

Која вам је до сада најдража поруџбина?

– Најдража поруџбина до сада нам је први ,,слатки сто’’ који смо радиле за једно венчање. Комплетна декорација нам је била поверена и сваки детаљ на столу, од колача до пратећих украсних детаља смо саме израдиле. Био је то и највећи изазов који смо до тада имале, али нам је утолико дражи и заувек ћемо га памтити јер смо га успешно савладале, а клијент и гости на венчању су били и више него одушевљени. Видети лица која не скривају одушевљење вашим радом и искрено дивљење и поштовање – непроцењив је осећај.

Извор:
Душица Антић-Рашић

1 comment on “ФРАУ ШАМПИТА: Оно што оне направе, ретко ко уме и да наслика!