Град Београд фаворизује производњу органске хране

test

Град Београд фаворизује производњу органске хране

Град Београд фаворизује производњу органске хране Град Београд фаворизује производњу органске хране

Секретаријат за привреду Града Београда и Привредна комора Србије организовали су бесплатне обуке из области пчеларства и органске производње за пољопривредне произвођаче са територије града Београда.

Секретар за привреду Милинко Величковић најавио је да ће град следеће године за субвенције у пољопривреди издвојити 180 милиона динара.

Величковић је подсетио да се овакве обуке организују трећу годину заредом.

– Обуке похађају и људи који се већ баве пчеларством, односно производњом органске хране, али и они који намеравају да се у будућности окушају у овим делатностима. Предавања држе еминентни стручњаци са Пољопривредног факултета и других релевантних установа. Током претходних година предавања и обуке су се показале као прави потез, па се надамо да ће тако бити и у будућности – рекао је Величковић.

Према његовим речима, интересовање је велико, а Град Београд је у текућој години определио 120 милиона динара за субвенције у пољопривреди.

– Од тога је за пчеларство намењено осам милиона динара. Наредне године град ће бити повећан износ новца намењеног за субвенције на 180 милиона, што је 50 одсто више него у текућој години. Када је пчеларство у питању, наредне године ће износ бити повећан са осам на 15 милиона динара. Град је у 2017. години давао субвенције и за воћарство и повртарство – 50 милиона, за набавку трактора 39 милиона, а не би требало заборавити ни помоћ града при набавци пластеника и противградних мрежа. Град је такође финансирао и набавку стеоних јуница, на које је потрошено 19 милиона динара. Генерално, очекујемо да у наредној години свака појединачна категорија за субвенционисање буде поваћана за око 50 процената. На оваквим обукама и радионицама едукујуемо младе људе и дајемо им шансу да наставе да се баве пољопривредом, како би овај вид самозапошљавања заживео у рубним деловима града – закључио је Величковић.

Подсекретар за привреду Маја Бајагић подсетила је да на територији града постоји око 240.000 хектара пољопривредног земљишта, што је око 75 одсто укупне површине нашег града.

– Од тога, 220.000 хектара је обрадиво пољопривредно земљиште, а секретаријат сваке године доноси програм мера подршке политици руралног развоја. Ове године смо предвидели четири подстицајне мере за пољопривреднике са територије града Београда који имају регистрована пољопривредна газдинства. Прва мера су подстицаји из области воћарства и повртарства, друга у области сточарства, трећа пчеларства и четврта у области механизације – рекла је Маја Бајагић.

Руководилац Сектора за развој пољопривреде Саво Павичић прецизирао је да обуке за пчеларство трају шест дана, од чега су четири теоријске, а две посвећене пракси.

– На пролеће нас очекује још оваквих обука због великог броја заинтересованих. Пољопривредни произвођачи који се баве органском производњом, а ту пре свега мислим на воћарство и повртарство, увек имају предност приликом јавних позива и додела субвенција. Сертификат обезбеђује максималан број бодова и на тај начин помаже органским произвођачима да лакше стигну до субвенција. Очекујемо да нови јавни позиви уследе крајем јануара или почетком фебруара наредне године – рекао је Павичић.

Редовни професор Пољопривредног факултета у Београду др Мића Миленковић истакао је да према последњем попису, који је урађен 2012. године, у Србији постоји нешто више од 15.000 пчелара.

– Претпоставља се да је реалан број људи који се баве пчеларством негде око 30.000. Према попису, у Србији постоји више од 680.000 кошница, а реалност каже да би лако могло да их буде и милион. По броју кошница по глави становника наша земља је међу првима у свету – рекао је Миленковић и апострофирао важност оваквих предавања за свакога ко жели да се упусти у неки вид пољопривредне производње.