ГУСЛЕ, САРМА И ПЕЧЕЊЕ У СРЦУ КАНАДЕ: Етно-ресторан као место окупљања Срба (ФОТО)

Рођен у Војводини, живео у Нишу и Београду, Милан Михајловић је решио да сада већ давне 1994. године напусти Србију и отисне се у свет. Био је момак и пожелео је да окуша срећу у далеком свету. Првих годину и по дана је живео у Ванкуверу да би се касније преселио у Торонто. Као и већини оних који су отишли из земље, у прво време му је било прилично тешко.

– Искрен да будем, често сам размишљао о повратку. Нарочито у првих пар година. Мислио сам да нећу имати снаге. Иако сам очекивао да је у Ванкуверу, у коме сам у почетку живео, лепо време, испоставило се да је током месеца киша падала 14-15 дана у току месеца, а море је било за све само не за купање. Ванкувер који сам ја замишљао и онај у који сам дошао нису били исти. Све је било помало депримирајуће у почетку – почиње причу Милан за Српски сајт.

Наш саговорник је по струци инжењер телекомуникација. Ипак, у иностранству диплома, бар у прво време, не значи пуно.

– Нисам се плашио било ког посла. Прво сам чистио подове са машином за глачање. Радио сам то недељу дана и нисам био плаћен. Иако сам имао успоне и падове и иако сам се колебао да ли да останем или да се вратим, на крају нисам одустао. У инострантву је на цени много више искуство него папир и дипломе –  наставља причу овај Србин који је данас вишеструко успешан.

Радио је по два посла, ишао на курсеве, усавршавао се. Стално усавршавање је у иностранству присутно већ деценијама. Радио је на себи, напредовао у фирми и добио понуду да за исту фирму почне да ради у другом великом граду у Канади.

– Живот ме је убрзо одвео у Торонто. Ту јe већ све било лакше. Тада сам већ и у фирми био на доброј позицији. Милан сваке године долази у Србију где има доста родбине, а улагао је и новац у некретнине. На једној прослави, тачније свадби у Војводини, нашао је и жену свог живота са којом има двојицу синова.

– Као и сваком човеку и мени је породица база. То ми даје снагу да наставим даље. Годинама сам у истој фирми, али сам у међувремену покренуо и свој бизнис. Етно-ресторан српске кухиње. Првобтна идеја је била да ресторан отворимо у Србији, на Гочу, али је сплетом околности ипак отворен у Канади. Испоставило се да је ово одлично решење и за посао моје супруге прича кроз осмех овај човек.

Ресторан сада изузетно лепо ради. Наши људи прелазе и по више од 100 километара како би дошли и јели у њему.

– Имамо кариране стољњаке, јелек, опанке, а са годинама су и људи почели сами да доносе и поклањају нам ствари. Не долазе само наши. Често долазе и Канађани. Некада сами, а некада их наши људи доводе.

Милан каже да ће се можда једног дана вратити у Србију, али још увек није дошло време за такав корак.

 

Душица Антић-Рашић