Хоће ли у Немачкој да „експлодирају“ кирије?

Из бројних разговора са становницима једне од индустријски најјачих немачких покрајина Баден – Виртемберг смо сазнали да многи одавно нису више задовољни све већом и беспотребном бриселском бирократијом.

„Ваљда да би оправдали своје постојање, огромне плате и додатне трошкове које им плаћа Европски парламент у Стразбуру, значи све пореске платише земаља чланица, посланици често предлажу и усвајају небулозне нове прописе и законе а проводи их у дело бриселска бирократија“, каже нам инжењер из Штутгарта Винфрид Херцог.

„Ти закони поскупљују али и загорчавају живот просечним грађанима. Узмимо као пример један од „глупљих“ прописа, које величине у продаји треба да буду свежи краставци. Уз то они не смеју да буду криви. Сви криви или прекратки краставци се једноставно бацају, уместо да се јефтиније продају“, рекао је Херцог.

„Слично је и са однедавно важећим законом да се усисивачи за прашину са електромоторима јачим од 800 вати повлаче из продаје како би се тобоже штедела енергија. Сада за исти учинак као са усисивачем од 2000 вати моја жена мора да усисава 2 сата дуже. Где је ту уштеда?”, љути се наш саговорник, наводећи само два примера од, како тврди, безброј других.

Сличне примедбе смо чули и од Срба, наших суграђана у Штутгарту. И они тврде да је златно доба јефтиног живота у Немачкој нестало када је јака немачка марка замењена слабим евром. Наравно, живот је постао скупљи и од када је бриселска бирократија почела да буја као коров после кише, проводећи читаве лавине често непотребних, нејасних или тешко примењивих прописа, уредби и закона.

Најновију љутњу грађана у Немачкој на европску бирократију изазвао је захтев посланика из Одбора за заштиту околине у Парламенту Европе у Стразбуру, да се у јануару 2018. године усвоји још један нови закон.

По том закону би све чланице ЕУ морале да власницима тзв. „социјалних станова“, комуналних или општинских станова и др. пропишу изолацију зграда, уградњу нових врата и прозора како би се за грејање трошило мање енергије.

Изолацију би годишње само у Немачкој требало да добије око три одсто „социјалних станова“ од око три милиона таквих, до сада јефтиних станова. Поменимо да у њима често станују социјално најугроженији припадници друштва.

Многи станови су грађени још педесетих или шездесетих година прошлог века уз помоћ државе и пореских олакшица. Те станове, често и више хиљада, поседују разна удружења, социјалне установе, цркве, комуне итд. Њихови власници су организовани у „Удружењу власника стамбених објеката“.

Модернизација која по стану кошта до 30.000 евра, доноси бољи квалитет становања али уједно, у циљу амортизације инвестиција, омогућује власницима подизање кирија које многи станари, без додатне помоћи државе у виду повећања социјалних давања, више не би могли да плаћају. Повећање станарина би се преко социјалних давања индиректно натоварило на терет пореских платиша јер се и социјална давања финансирају од пореских прихода.

Удружење социјалних станодаваца најављује оштар протест Европском парламенту уз апел да се закон не изгласа јер је уштеда енергије у односу на неопходно повећање кирија минимална.

У великим градовима Немачке влада енормна оскудица јефтинијих станова које грађани још могу да плате. Шансе станара који после повећања кирија за старе станове морају да траже јефтиније просторије су равне нули.

Због збрињавања преко један милион азиланата који су на јавни позив Ангеле Меркел 2015. и 2016. године нагрнули у Немачку, данас се и скупљи станови тешко налазе. У њих би општине, у недостатку других просторија за смештај азиланата, морале на градски или општински трошак да уселе њима додељене контигенте избеглица. Наравно ако и те скупље станове уопште нађу на тржишту празних станова.

Предложени закон ЕУ ће грађевинарима за дуги низ година да омогући додатни годишњи посао од око милијарду и по евра само у Немачкој. Утицај лобиста грађевинске индустрије у Европском парламенту је веома јак па је готово сигурно да ће на штету јавних финансија и више милона станара који ће да плаћају још веће кирије, закон бити изгласан.

Српски сајт/Новости