Љиљана Бајић Бибић

Храна као лек: Лекари би требало да лече и душу, а не само тело

Живимо брзо, а хранимо се још брже. Немамо времена ни за најосновније ствари, а о правилној исхрани често и не мислимо. Све то одражава се лоше на наш организам, а самим тим и на здравље. Тога су свесни и лекари. Једна од њих, др Љиљана Бајић Бибић, специјалиста интерне медицине.

Љиљана је дипломирала на Медицинском факултету Универзитета у Београду и дугогодишњи је лекар у КБЦ “Бежанијска коса”. Радећи са пацијентима увидела је колико лоша исхрана може допринети настанку болести и одлучила је да помогне пацијентима. Тако је и настала идеја о Нутри Биос пакету.

На идеју о оваквом типу исхране дошла је након тридесетпетогодишњег клиничког рада са болесним људима и вишегодишњим изучавањем утицаја исхране на здравље.

– Годинама радим са пацијентима који имају озбиљне здравствене проблеме. Увидела сам да класична медицина, има своја ограничења, пре свега зато што човека посматра као скуп механичких делова, а не залази у његове емотивне и психичке сегменте. Дубљи узрок проблема није могуће препознати без разговора са пацијентом, а ми смо у болницама и домовима здравља често ограничени, пребукирани администрацијом па за разговор са пацијентима имамо много мање времена него што је то потребно.

Радећи са људима свакодневно, схватила је да поред тога што је важно саслушати пацијента и тиме стећи увид у његове и физичке и емционалне тегобе, потребно је дати му и савет у вези са правилном исхраном.

– Нас су на факултету учили о основним састојцима хране, али се функција исхране у процесу остварења или нарушавања здравља прилично губи из вида код класичног лекарског прегледа – наглашава Љиљана.

Нутри биос
Нутри биос: Храна као лек

Како се то одражава на праксу?

– Многи немају знања каквом храном да лече пацијенте и шта да им саветују. Кардиолог би рекао не једите масно, онколог би рекао мање црвеног меса, али то су нека базична упутства. Ми често на одељењу на коме радим имамо пацијенте на онколошкој терапији који нас питају шта да радимо и како да се хранимо. Раније сам мислила да ће им онколог дати адекватна упутства за исхрану пре, током или након интервенције, али у пракси се испоставило да то није увек случај.

Како да се онда људи информишу?

– Слушајући проблеме својих пацијената, схватила сам да често могу доћи до погрешнх информација. Рођаци и пријатељи желе да им помогну, али данас се свашта може прочитати и чути. Информације су нам свима и више него доступне, путем интернета нарочито, али проблем је како у мору информација издвојити праве.

Шта ми заправо једемо?

– У току дана, у просеку, људи узму око 75% индустријски прерађене хране, а она је препуна адитива како би била дуготрајнија и имала добар укус. Кумулативним дејством адитива из такве хране могу настати различита, па и малигна обољења. Онда сам се и сама окренула органској храни колико је то у мојој моћи, поштујући опште принципе здраве исхране уз стицање сазнања о њеној позитивној функцији на организам.

Колико човек који није толико у теми може да буде сигуран шта једе?

– Сваки појединац би требао добро да се замисли какву храну конзумира. Препручујем органску храну за коју је научно доказано да има већи садржај хранљивих материја, поготово минерала и витамина, у подносу на конвенционалну храну. Такође, хранећи се органски, не уносите штетне адитиве. Органска храна је знатно укуснија, помаже здраве метаболичке процесе.

Иако се годинама бави храном, пре три године створили су се и услови да помогне пацијентима који имају повишен шећер, холестерол… Почела је да ради на прозводу који би им побољшао метаболизам тако што би нормализовао метаболичке процесе и довео организам у равнотежу.

Љиљана Бајић Бибић
Љиљана Бајић Бибић

– Храна која има позитиван утицај на организам зове се функционална. То је храна која се узима у нормалним количинама (значи није суплемент), а има научне референце да њени делови утичу позитивно на организам.

Храна као лек

Важна прекретница у самом настанку Нутри биос пакета био је и тренутак када је започела сарадњу са Институтом за броматологију Фармацеутског факултета.

– Ово је институт који се бави ефектима хране на људски организам. Са њима сам разговарала о својој замисли. Након две године интензивног рада добили смо Нутри биос пакет. У децембру 2015. године први пакет је видео светлост дана.

У пакету се налазе количине за седам дана конзумације. Организам се за то време детоксикује и уравнотежава. Узима се прво зеолит ујутру, затим Нутри биос оброк, а након тога и биоферментисани сок од цвекле. Оптимално би било да се ово конзумира у преподневним сатима, а након тога је исхрана уобичајена. Овај пакет је и за здраве и за оне нарушеног здравља.

– Функциона храна има научне референце, а мој пакет је препознало Удружење пословних жена Србије и од њих сам добила сам награду Цвет успеха за жену змаја 2016. године за иновацију.

Нутри биос
Нутри биос: Храна као лек

Сваки пакет је сертификован. Сертификација је захтеван процес при коме се проверава органски квалитет производа.

Какве су реакције људи?

– Повратне реакције људи су да се осећају јаче и лакше. Две жене (једна млађа и једна старија) којима је речено да имају урођен повишен холестерол, успеле су да среде овај проблем. Имали смо и случај особе са коксакијем којој је пакет помогао да се реши вируса. Нутри биос пакет је одличан и за детоксикацију пре хемиотерапије, али и након ње. С обзиром на то да је пакет тек у почетку комерцијалне употребе, у будућем времену очекујемо више повратних информација.

Да ли се ваша околина била изненађена када сте из зоне конфора (државна служба) одлучили да се упустите и у предузетничке воде?

– Породица није била ни најмање изненађена. Целог живота сам активна. Муж и ја планинаримо, бавим се хомеопатијом и биорезонатном медицином. Тако да ово није било изненађујуће за њих.

Како каријеру у болници приводи крају, када оде у пензију, планира да се више посвети раду на рекламирању и раду на Нутри биосу и да се поново врати својој великој љубави – певању у хору.