Христос се роди – Данас је Божић

Мир Божји, Христос се роди. Ваистину се роди!

Божић је најрадоснији хришћански празник којим се прославља рођење Исуса Христа. Први дан се увек обележава 7. јануара и празнује се три дана.

Православни верници рано ујутро одлазе на литургију, а они који су постили велики божићни пост, одлазе на причест.

Према старом народном обичају, у кућу долази специјални гост који породици први честита овај велики празник. Он још са врата дозива домаћина и остале укућане, поздрављајући их са „Христос се роди“, на шта му они узвраћају речима „Ваистину се роди“.

Тај специјални гост је обично мушко крштено дете, а у народу се зове положајник или полажајник. Треба да буде здрав, крепак и весео, како би целе наредне године доносио срећу у кућу. Обичај је да га домаћица дарује неким симболичним поклоном у знак захвалности, након што домаћинима изрекне лепе жеље, а онда запали гранчицу бадњака и убаци у пећ.

За свечани ручак се цела породица окупља око богате божићне трпезе, на којој се налази воће, поврће, месо, хлеб, колачи и разна друга јела. На сто се износи погача чесница, у коју се ставља метални новчић (златни, сребрни, или обичан). Чесница се окреће као славски колач, прелива вином, и потом ломи на онолико делова колико има укућана. По народном веровању, онај ко добије део у коме је новчић – биће срећан целе године.

Домаћини традиционално на Бадњи дан пеку печеницу, обично прасе, које се на трпезу износи на Божић. У неким местима младићи традиционално поклањају девојкама божићницу – украшену јабуку , али се тај обичај до сада мало где задржао.

Након свечаног породичног ручка, посећују се пријатељи, родбина и како би се дружили и једни другима честитали празник.

У народу се од давнина веровало да ће све што се окопа мотиком уродити плодом ако би на Божић падала киша.

Српски сајт/Стил Kурир