Јадранка Јовановић наступила Музикферајну у Бечу

Јадранка Јовановић је пре неколико дана наступила у златној сали једне од најпрестижнијих светских дворана, бечком Музикферајну у којем се сваке године 1. јануара одржава концерт Бечке филхармоније, који се преноси на све континенте.

Заправо, у недељу увече, 13. јануара, одржан је Гала концерт на коме су наступили уметници из Србије и Русије, уз пратњу Иркутског филхармонијског оркестра. На програму је поред дела Сен Санса, Паганинија, акцент био на словенским композиторима, руским и српским, уз чије композиције је свечано обележена Православна нова година. Чувени бечки Музикферајн блистао је и без оног упечатљивог цвећа који краси новогодишње преносе, овај пут уз звуке Петра и Александра Чајковског, Стевана Христића, Станислава Биничког, Александра Седлара, Бориса Шереметјева, Павела Сингера, Исидора Бајића, Даворина Јенка…

На свечаном концерту под управом маестра Илмара Лапинша поред Јадранке Јовановић, првакиње Народног позоришта у Београду, наступили су и руски бас Алексеј Тихомиров, српска челисткиња Ана Топаловић, као и познати руски солисти на труби Владислав Лаврик и Александар Сорвин.

– Захвална сам маестру Лапиншу, са којим сам и раније сарађивала, на позиву. Током дуге уметничке каријере, а најтеже је трајати, осећам се повлашћеном што ми се поред светских дворана, као што су „Карнеги хол” у Њујорку, „Кенеди центар” у Вашингтону, „Глен Гулд” студио у Торонту, „Гулбенкијан” дворана у Лисабону, „Моцартеум” у Салцубургу, „Мар-а-Лаго” у Палм Бичу, догодио и наступ у престижном „Музикферајну” у Бечу. Уз велико залагање и љубав Иркутског оркестра и маестра дала сам све од себе да српски композитори заблистају у златној сали Музикферајна – каже Јадранка Јовановић и додаје:

– Велику радост причинио ми је и заједнички наступ са руски колегом Алексејем Тихомировим, исто тако и фантастични пријем код публике на који је наишао српски „Марш на Дрину” и „Тамо Далеко”, за које је посебно за ту прилику аранжман написао управо маестро Лапинш.

Концерту су поред аустријске публике присуствовали бројни Руси и Срби, као и публика из свих бивших југословенских република, српски и руски амбасадори, гувернер Иркутске области, руски министри…

Izvor: Politika

Пратите нас и на Fejsbuku и Instagramu