Јана Шуштершич: Песма „Викторија“ је наша мала чудна рапсодија

Јану Шуштершич упознали смо у такмичењу „3К дур“, потом имали прилике да је слушамо као чланицу групе Неверне бебе, а ове године Јана ће бити један од такмичара Беовизије.

Након више од 600 концерата, два албума са овом групом, Јана је решила да настави своје музичко школовање и уписала један од најпрестижнијих универзитета на свету – Беркли. Љупка, позитивна и изузетно талентована, ова дама је пре неколико месеци добила понуду од чувеног композитора Владимира Грајића Граје да на Беовизији 2019. отпева његову песму „Викторија“.

Како је дошло до сарадње са Владимиром Грајићем?

– Велика је част када вас контактира композитор који је, између осталог, довео Евровизију у нашу земљу. Отишла сам да чујем песму и схватила да је ова песма нешто у чему се проналазим и волим да кажем да је она наша мала чудна рапсодија. Има у њој елемената класике, има и интригантну мелодијску линију, а у исто време је присна, интимна и емотивно јака. Још када се драматург Жељко Хубач придружио нашој екипи, схватила сам да је то дефинитивно то и да улазимо у трку за Евровизију.

Песма показује сву раскош Јаниног гласа, а она истиче и њену вишеслојност.

– Оно што посебно волим код песме „Викторија“ је чињеница да она има неколико нивоа. Пре свега говори да морамо да идемо храбро кроз живот, да радимо на себи, да верујемо у себе, јер то је викторија. Други ниво је да и поред успеха постоје падови, а људи као да се стиде да кажу да су пали. Није све само лепо. Немој да те је срамота, устани сад! Нема падања – не дам ти да паднеш, а истовремено не дам ни себи. И трећи ниво ове песме је не дај се, бори се за ситуације, за свој живот!

Јана је Евровизију гледала још као мала са баком и мамом. Касније је, као и многи тинејджери, отишла у неке друге воде, студирала, путовала, али је последњих година поново почела да прати ово такмичење и истиче да јој се јако допада у ком смеру сада иде прича око Евровизије.

Ово није ваше прво такмичарско искуство у вези са Евровизијом?

– Тако је. 2015. године сам учествовала на словеначком избору. То је било одмах после моје победе на „Словенија има талнат“. Песма је добро прошла, музичка кућа која ме је заступала сматрала је да је то одличан тренутак. Било је напорно јер сам у то време завршавала и магистарске студије, али памтим то као прелепо искуство.

Учествовали сте неколико пута на такмичењима различитог типа. Зашто?

– Делом је то сплет околности, а делом и моја одлука јер волим да се опробам на новом терену. Волим изазове. Учествовала сам на „3К дуру“, касније се пријавила на такмичење у Словенији и нисам знала шта да очекујем. У том тренутку у Словенији сам познавала само своју ужу породицу и неколико комшија и нисам имала ни идеју да ли ће за мене гласати петоро или пет хиљада људи. На моју велику срећу све је одлично прошло и сада је и Словенија земља у којој људи воле моју музику.

Истина је да сам наступала на доста такмичења, али волела бих да поручим младима да су такмичења један део бављења музиком. Не бих волела да млади, који тек сада улазе у музичке воде, помисле да је излазак на сцену неког такмичења довољан. Бављење музиком је огроман посао, а такмичења су само део онога чиме се бавимо и на чему радимо свакодневно.

Поред година искуства, иза вас су и године формалног образовања када је музика у питању. Колико вам је формално образовање било важно кроз досадашњу каријеру?

– Мислим да је све индивидуално па тако и формално музичко образовање. Сматрам да не постоји неки универзални рецепт који може да се примени. Познајем људе који без дана школе свирају савршено, а са друге стране знам и оне којима је формално образовање само сметало. Некима је пак школовање проширило видике… Ја сам од седме године почела да свирам клавир, још тада сам учила како се учи, како се прилази музици… Пуно ми је помогла школа, затим рад са Неверним бебама и на крају Беркли, све је то утицало на мене на различите начине и из различитих углова.

Јана је недавно снимила и запажену песму са Сергејем Ђетковићем под називом „Бар да одеш“.

– Лепо су нам се спојиле енергије и глас. Ми смо и иначе пријатљи и драго ми је да смо и сарађивали. Публика је лепо одреаговала на песму што ме посебно радује.

Такмичење на Беовизији и нови ЕП су нешто на чему Јана тренутно ради.

Јана Шуштершич на Евровизији наступа 28. фебруара са песмом Викторија. 

 

Душица Антић-Рашић

Фото: Uršaaa