Једно од обележја Југославије: Црвени киоск стигао у Њујорк

Једно од обележја Југославије: Црвени киоск стигао у Њујорк Једно од обележја Југославије: Црвени киоск стигао у Њујорк

Једно од обележја Југославије: Црвени киоск стигао у Њујорк

Чувени црвени киоск којег се многи сећају са градских улица за време бивше Југославије стигао је у Музеј модерне уметности у Њујорк, у којем ће бити изложен у оквиру изложбе „Бетонска утопија: Архитектура у Југославији 1948-1980“.

Ова изложба је подељена у три целине, „Модернизација“, „Глобалне мреже“, „Свакодневни живот и Идентитети“.

У оквиру ових целина, обрађују се теме урбанизације великих размера, технолошких експеримената и њихових примена на свакодневни живот, конзумеризам, споменичку културу и глобални утицај југославенске архитектуре.

Осим фотографија грађевина, нацрта и макета, на изложби су постављене и три видеоинсталације Миле Турајлић из Београда и радови савремених уметника Јасмине Цибиц из Љубљане и Давида Маљковића из Ријеке.

Кустос архитектуре и дизајна Музеја савремене уметности у Њујорку Мартино Стирерли рекао је почетком године да је на интернету добио идеју за изложбу гледајући слике анонимних југословенских зграда из послератног периода које су циркулисале друштвеним медијима.

Уследио је трогодишњи истраживачки напор музеја који поново открива рад архитекти као што су Богдан Богдановић, Светлана Кана Радевић (сматра се првим женским црногорским архитектом), Герогијем Константиновским и многим другима.

„Југославија, релативно мала земља на западном Балкану имала је значајан утицај у светској политици Хладног рата. Због тога што се земља стратешки повезала са Покретом несврстаних под комунистичким режимом Јосипа Броза Тита, архитекте и информације су могли слободно да се крећу тако креирајући златно доба градње у Југославији. Представа ће истражити архитектуру – уједно хибридну и јасну, конкретне споменике, стил небодера, експанзију стамбених блокова“, објаснио је Стирли на конференцији за новинаре и додао да ће гости бити кустос Владимир Кулић и Ана Кац, који ће му помоћи да се прикаже неколико филмова, више од 400 цртежа и низ специјално наручених фотографија Валентина Јеца.

Изложба је почела 15. јула и трајаће до 13. јануара 2019. године у МоМА музеју у срцу Њујорка.

Српски сајт/Б92
Фото: Википедиа