Југословенска архитектура у Музеју модерне уметности у Њујорку

Југословенска архитектура у Музеју модерне уметности у Њујорку Југословенска архитектура у Музеју модерне уметности у Њујорку

Изложба „Ка конкретној утопији: Архитектура у Југославији, 1948-1980“ биће отворена 15. јула у МоМа, који је истакао да ће то бити прво представљање изузетних дела водећих архитеката социјалистичке Југославије америчкој и међународној јавности. Изложба ће истаћи значајан, али још увек недовољно истражен опус модернистичке архитектуре, чије напредно размишљање има утицај и данас.

Позиционирана између капиталистичког Запада и социјалистичког Истока, Југославија је избегла хладноратовску поделу избором „трећег пута“, као једна од водећих земаља Покрета несврстаних, који је основан 1961. и формално није припадао ниједном блоку. Истовремено, како наводи МоМА, југословенска влада је започела убрзану модернизацију и изградњу, у циљу привредног развоја, унапређења свакодневног живота грађана и афирмисања разноврсности култура у региону. Држава је проширила те напоре и изван граница, унапређујући урбанизам и изградњу широм земаља у развоју, посебно несврстаних земаља у Африци и на Блиском Истоку.

Југословенске архитекте одговориле су на контрадикторне захтеве и утицаје развојем послератне архитектуре која је подједнако била на линији, али се и разликовала од приступа које је било могуће видети у остатку Европе и шире.

Југословенска архитектура која је обухватала и небодере грађене у стилу међународне праксе и бруталистичке „друштвене кондензаторе“, манифестовала је радикалну разноликост, хибридност и идеализам који су карактерисали и саму југословенску државу, навео је МоМА у најави изложбе, која истражује широк распон тема – од процеса урбанизације великих размера, преко употребе технологије у свакодневном животу, споменика и меморијализације, до глобалног домета југословенске архитектуре.

Од скулптуралног ентеријера Беле џамије у руралној Босни, преко реконструкције Скопља после земљотреса (1963), коју је осмислио јапански архитекта Кензо Танге, до Новог Београда са великим експресивним стамбеним блоковима и јавним зградама, изложба истражује јединствени распон форми и облика продукције југословенске архитектуре и њен дистинктиван, а вишеструки карактер.
Изложба обухвата радове најважнијих југословенских архитеката, међу којима су Богдан Богдановић (1922-2010), Јурај Неидхардт (1901-1979), Светлана Кана Радевић (1937-2000), Едвард Равникар (1907-1993), Вјенцеслав Рицхтер (1917-2002) и Милица Штерић (1914-1998). Изложбу организује главни кустос за архитектуру и дизајн у МоМА Мартино Стиерли, гостујући кустос је Владимир Кулић, а сарадница Ана Катс, такође из Одељења за архитектуру и дизајн МоМА-е.

 

Српски сајт/Данас
Фото: Википедиа