Како изгледа посао управника зграда

test

Како изгледа посао управника зграда

Како изгледа посао управника зграда Како изгледа посао управника зграда

Комшиница с приземља стално храни мачке и псе, а већини станара солитера у коме живи, због смећа и буке то смета. Сви знају да комшија са терасе седмог спрата повремено баца кесе с ђубрем, али никако да се тај проблем реши. Бука је уобичајена из стана који је издат подстанарима на трећем… Свака зграда у Србији, огледало је наших нарави, али и лоших навика. На управницима зграда је то да реше. Понекад, када је реч о станарима, управници треба да помире „непомирљиво“.

Милош Матејић (32) по занимању је дипломирани инжењер грађевинарства са лиценцом Инжењерске коморе Србије. Ради у Секретаријату за инвестиције градске Управе града Панчева, а ангажован је као професионални управник у девет стамбених заједница у Београду и једној у Панчеву. Прави човек за причу о нашим наравима, навикама, карактерима… Али и умећу управника да увиди проблем, укаже на њега и реши га.

На састанку се и посвађају

Како нам прича, дешавало се да да на састанцима дође до свађе око тога ко је кога пријављивао надлежним органима због буке, како због прослава тако и због грађевинских радова.

– Сада тих проблема немају јер све око буке пријављују мени након чега прво покушам да решим проблем са власником спорног стана из кога долази бука, па тек онда прослеђујем позив надлежном органу – каже Милош.

Како се састанци углавном одржавају у вечерњим терминима, прича нам, људи су већ уморни, па се догађа да износе и приватне проблеме због којих се други љуте. Такве врсте разговора одмах прекидам и враћам на дневни ред – указује Милош.

Тресу стољњаке кроз прозор, хране голубове, мачке…

Пуно станара се жали и на комшије које тресу столњаке кроз прозор и хране голубове. Неко храни и мачке и псе, многи се буне што комшија пљује по згради.

– Иако је то кажњиво не верујум да ће се са том праксом престати и зато свакој згради предлажем тоталну дезинсекцију, минимум једном годишње – каже.

Да би професионални управник добро управљао стамбеном заједницом, додаје, неопходно је да има одговор на свако питање у сваком тренутку.

– Ипак смо ми представници и заступници тих људи и зграда. Сваки управник који то не схвати озбиљно неће моћи да заштити станаре од свих проблема – сматра Милош.

Кад нико ни са ким од комшија не разговара

Слична искуства Мрђана Жугића (49), власника компаније РУС услужни центар Београд, која се бави одржавањем пословних и стамбених зграда.

Професионални управник је у неколико зграда на Новом Београду, а у преговорима је са још седам. Богато искуство је иза њега. Пре него што се отиснуо у предузетничке воде због здравствених разлога, радио је као најмлађи инспектор у МУП-у, потом директор продаје у великом трговинском ланцу, шеф кабинета генералног директора „Пошта Србије“…

– Сваки проблем је 99 одсто решив, битно је показати компромис и поштовање, стрпљење и воље да се реши – прича Мрђан.

Са бројним људским наравима, али и лошим навикама у послу професионалног управника се и те како сусреће.

Једном смета комшијски отирач, другом цвеће…

– Дешава се да млађи људи немају однос према згради у којој живе као да је њихова, ногом отварају врата, браве се кваре… Увек лепом речју прилазим проблему. Временом и то решимо, јер схвате бесмисао поступка. Али има и ситуација кад све вештине да употребите не можете да их решите, а тичу се комшијских односа. Тако у једној згради на целом спрату њих четворо комшија је посвађано. Једном смета комшијски стари отирач, другом што трећи захтева да 24 сата гори светло у ходнику, а четвртом цвеће од првог. Наше нарави су некад стварно необјашњиве – каже Мрђан.

Кад кисели купус из подрума „замирише“

Има и старијих суграђана који су хронично незадовољни и нервозни. Ни лепим речима и пристојношћу не успева да уђе у комуникацију са њима. Посебна прича су старе зграде, кад прође сезона зимнице, па из подрума стари кисели купус почне да се осећа.

– И то се реши. Позовем службу и очисти подрум и проблем решен на задовољство свих станара. Некад поступцима суграђана и сам будем затечен, ма искочио бих из коже, али избројим до десет, па мирним и сталоженим тоном предложим решење… – прича Мрђан Жугић.

Већина станара су старији суграђани

А да би се решили бројни проблеми, само детаљно познавање Закона и подзаконских аката омогућава добру комуникацију између управника и станара, што је предуслов за решавање многобројних проблема у свакој згради. А свака стамбена заједница је специфична, прича за себе.

– Оно што је заједничко у свих десет зграда у којима сам професионални управник је да су већина станара старији суграђани који имају јако велике проблеме у комуникацији са надлежним органима, па се осећају крање беспомоћно, не могу једни другима да помогну, често не могу ни себи да помогну. Не знају коме да се обрате када имају проблем – наглашава Милош Матејић.

Ипак, сви желе безбедне и чисте зграде за живот

Иако су појединачни случајеви суграђани који имају непримерена понашања, указује наш саговорник, охрабрује жеља већине да им зграде буду достојне становања – безбедне и чисте.

А колико је важно да професионални управник има умеће да комуницира са станарима доказ је предмет комуникације који имају приликом обуке која се организује у Привредној комори Србије, где добијају и лиценце.

Све је до вештине комуникације

– Од непроцењивог значаја су и лична искуства предавача која су нам предочена кроз конкретне примере. Посебно бих се осврнуо на предавања из области комуникације јер сам тамо научио да комуникација није само оно што говоримо а други слушају, већ и наше визуелно представљање, начин говора, понашање тела, контакт очима… – каже Милош Матејић, професионални управник.

Српски сајт/Блиц