Канада и даље има листу непожељних званичника СРЈ и Србије

У Канади је и даље на снази одредба закона по којој су највиши званичници СРЈ и Србије који су били на кључним функцијама у Влади, дипломатији, Војсци, полицији и правосуђу од фебруара 1998. до октобра 2000. – непожељни у овој држави.

С обзиром на то да су у том периоду били на важним државним позицијама, као министри у влади Мирка Марјановића, на административне препреке при уласку у Канаду, уколико би се њихови прописи дословце примењивали, могли би да наиђу и Томислав Николић, Александар Вучић, Маја Гојковић, Јоргованка Табаковић, Војислав Шешељ, Милован Бојић, Милан Беко…

Под „удар“ канадских закона потпадају и Момир Булатовић, Зоран Лилић, Живадин Јовановић и Вук Драшковић, који су били чланови Савезне владе у спорном периоду. А ту је и Милан Милутиновић, као бивши председник Србије.

Наиме, у допису достављеном „Новостима“ из Канадске граничне агенције (ЦБСА) наведено је да су владе Савезне Републике Југославије и Републике Србије под Слободаном Милошевићем означене као режими који су починили груба кршења људских права и међународног права од 28. фебруара 1998. до 7. октобра 2000. и да, по канадском Закону о имиграцији и заштити избеглица, функционери тих режима нису добродошли.

На списку потенцијално непожељних, како је објашњено у допису, налазе се сви они функционери који су имали значајну улогу у креирању државне политике и доношењу одлука у наведеном периоду – шефови држава и влада и њихови саветници, чланови владе, амбасадори и виши дипломатски службеници, високи функционери у војсци, полицији и правосуђу.

Због тога је шеф дипломатије Ивица Дачић започео разговоре с колегама у Отави, како би Канада коначно укинула ове рестриктивне мере.

Како Дачић каже за „Новости“, Канађани, за разлику од неких других земаља, немају класичне листе држављана Србије под санкцијама већ примењују опште правило које се може односити на све који су тада били у власти, војсци или полицији:

– То иде све до ранга саветника или чина мајора. Друге државе су имале спискове „непожељних“, и већина је те листе укинула.

Иван Мркић, бивши шеф дипломатије а сада саветник председника Николића, каже нам да су прописи који су на снази у Канади – надреални:

– Заиста нема никаквог смисла нити везе с реалношћу да постоје прописи по којима људи који су данас високорангирани и у Србији и у Црној Гори нису добродошли у Канаду. Не могу ни да замислим ситуацију у којој би председник Николић био враћен с границе.

Живадин Јовановић, шеф дипломатије у Влади СРЈ, каже нам да је Канада једина земља која примењује овакву рестриктивну политику која је, по њему, превазиђена и застарела:

– Нисам путовао у ту земљу, иако ми је прва служба у дипломатији била у Канади. Многе моје колеге које су и данас у дипломатској служби имају породице у Канади и не могу да их посете јер им је саветовано да и не покушавају да пређу границу.

Извор:
Српски сајт/Новости Фото: Википедија