Колико смо безбедни на Интернету?

Колико смо безбедни на Интернету? Колико смо безбедни на Интернету?

Колико смо безбедни на Интернету?

Сигурно сте се некада запитали којим врстама напада су изложени наши уређаји повезани на Интернет и колико су чести? Да ли су антивирусни софтвери у стању да се изборе са актуелним претњама?

Октобар је „Европски месец сајбер безбедности“, а Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) већ шесту годину доприноси тој европској кампањи за подизање свести о безбедности на Интернету. Тим поводом, ове године РНИДС организује скуп под називом „Како до безбеднијег Интернета?“, у среду, 31. октобра, од 11.00 до 13.00 у Музеју науке и технике, Скендер-бегова 51 у Београду, а улаз је слободан за све заинтересоване.

На скупу ће домаћи интернет стручњаци говорити о тренутно највећим изазовима интернет безбедности у Србији и свету. Којим врстама напада су изложени наши уређаји повезани на Интернет и колико су чести? Да ли су антивирусни софтвери у стању да се изборе са актуелним претњама? Какви безбедносни изазови нас очекују у блиској будућности са експанзијом великог броја уређаја повезаних на глобалну мрежу (Internet of Things), IPv6 протоколом и иновацијама у области вештачке интелигенције? Да ли безбедносне надоградње DNS система (DNSSEC) могу да буду од помоћи? Како аутори веб-сајтова треба да осигурају странице које праве?

На ове теме, двадесетоминутна уводна излагања имаће:

· Данијел Соколовић, експерт за безбедност у фирми АСТ, Ниш

· Владимир Марић, директор фирме „Мрежни системи“, Београд

· Жарко Кецић, руководилац Сектора ИКТ сервиса у РНИДС-у

Након уводних излагања, уследиће панел дискусија у трајању од 60 минута, коју ће модерирати Слободан Марковић, технички саветник за дигиталну управу у Програму Уједињених нација за развој (UNDP).

Скуп „Како до безбеднијег Интернета?“ је део редовних едукативних активности РНИДС-а, намењених члановима српске интернет заједнице. Као Фондација која управља Регистром националних интернет домена .RS и .СРБ, РНИДС брине о интернет инфраструктури од посебног значаја за Србију, а поузданост DNS система у Србији обезбеђује да национални интернет домени беспрекорно функционишу.