Legacy Leather: Традиција може имати и модерни облик

Никола Миловић је познат као аутор блога Miles to Walk, Милош поседује вишегодишње искуство на ресторанској сцени престонице, а обојица су годинама радили у хотелијерству. Слични су, а опет различити. Недавно су одлучили да своје искуство и знање удруже и да уплове у предузетничке воде. Тако је настао Legacy Leather.

Која је то нит која вас спаја?

Никола: Ово је моја десетогодишњица рада у хотелијерству, а друга година како из најискреније љубави уживам у креирању блога. Ко год је имао прилику да нас двојицу упозна као тим, имао је исти утисак – да је управо та наша наводна различитост, прагматичност у односу на маштање, савршен спој јер једно без другог не може да функционише ако желите да успете у било ком пројекту.

Милош: Моја вишегодишња каријера у водећим хотелима и ресторанима града, земље и света довела је до тренутка када сам осетио да је потребно да кренем даље, да испитам своје границе, поставим циљеве и јасно их се држим. Све што сам имао прилике да научим, искуства и људи који су обликовали мој рад, резултирали су приликом да стечено знање могу да применим и обликујем своју стварност по мом укусу искључиво. Потребно је направити тим који дели исту визију, у коме је свака карика добра у томе што ради, тако да можемо да се ослонимо једни на друге јер нам је стил, начин размишљања у суштини веома сличан.

Зашто нисте наставили даље сами него решили да се удружите?

Никола: Када имате прилику да са неким радите дуги низ година и да делите успехе, поразе, жеље и идеје, неминовно је да када се одлучите на корак да иступите као индивидуа, сваки ветар у леђа, савет, стратегијско мозгање доживите као велики потенцијал оног другог који вам само може помоћи да брже и лакше дођете до жељених резултата.

Милош: Напросто се морају поделити улоге, знати ко коју одлуку доноси, ко диже морал кад је потребно, ко је кочница када је неопходно брзи успех дефинисати у константу или напротив ко је тај који ће преузети ризик јер је он неопходан ако се жели испитати лимит бренда који стварамо.

Обојица су дуго били у систему, а сада су сами своје газде. Додају и да управо то што не постоји нико ко вас притиска на рад јесте велика унутрашња препрека да се више него икад поставе границе слободног времена и времена које одвајате само за рад на новом пројекту.

Никола: Могућност да сами одређујете маркетинг стратегију, начин паковања производа, и тако даље, заиста представља слободу. Али ту је директан контакт са купцима који се не може заменити ничим јер се тако гради, па бићу претенциозан и рећи пријатељство и поверење.

Милош: Хотелијерство је специфично јер не постоји радно време и константна присутност посла је нешто што смо својевољно прихватили, али константно размишљање о послу је нешто што вас тек прати ако сами стварате резултате. Резултати се неће направити сами од себе. Имали смо прилике да за овај кратак период доживимо успехе који вас вину у висине и мислите да сте на крову света, али и периоде када не можете кривити систем за каскање, одговорност добављача, него смирено и сигурно ствар преузети у своје руке до следећег новог успеха.

Шта је тачно Legacy и ко је публика којој се обраћате?

Никола: Обојица полажемо доста пажње на уникатне детаље, неуобичајене комбинације, па смо на тај начин почели да креирамо мале серије производа за нас, фолдера, новчаника, торби, наруквица за сат или било чега сличног што смо хтели да имамо за себе, са својим печатом. Људи који гаје јединствен стил су препознали ту врсту персонализације и полако је почело ширење нашег племена.

Посебно нас радује што су наше поруџбине потпуно персонализоване, сваки комад има своју причу и лични печат оног за кога је стваран. Наши производи су произведени у Србији, уникатни, персонализовани и купац има потпуну слободу да изабере све по свом укусу – од боје и типа коже, преко функционалности и детаља. Нешто на шта смо посебно поносни јесте и начин доставе. Сваку носимо лично и тај моменат упознавања сваког купца не бих мењао ни за шта.

Милош: Управо је суштина предузетништва направити нешто од нуле, од идеје, од једне кафе и на њој радити пратећи сваки корак развоја, први уложен новац, први повраћај средстава, прве зараде и остваривање континуитета у наруџбинама. Волим кожну галантерију али волим да проналазимо стално нове типове коже. Управо ту заоставштину који желимо да пренесемо на нове генерације и за сада нам добро иде.

Направили сте несвакидашњи спој – кожу сте повезали са етно мотивима. Често сте у контакту са странцима. Шта је оно што је њима најзанимљивије када је наша традиција у питању?

Никола: Управо причамо са тобом, ауторком Српског сајта, имамо српски бренд и српску креативност. Моје искуство кроз блог и персонализоване туре је да они желе управо оно што се нама подразумева, нешто на шта смо навикли и мислимо да никоме није интересантно. Недавно сам се вратио из Словеније и утисак да сам био у предивном музеју лицидарских срца је нешто што ми је само потврдило утисак сваког странца који до нас дође. Уживају у ратлуку, неравним плочицама Косанчићевог венца, поподневном сунцу оближњег кафића на Топличином венцу…

Милош: Баш из те идеје желели смо да покажемо да традиција може имати модерни облик, па смо утиснули симбол пиротског ћилима Корњача на наш производ и реакције су биле боље него очекиване. Такође сам ово лето искористио на пропутовању кроз САД, врло смо за истраживање и путовање, јер се свако од њих уреже и доведе до нове идеје. Али осмех, опуштеност, добар патриотизам, то је нешто што бих пренео на нас, и Legacy је управо вођен тим смерницама.

Који су даљи планови?

Милош: Имамо пуно планова, трудићу се да рацио у мени, њух за добром идејом али и остварљивошћу, циљном групом и трајањем, квалитет и континуитет, увек буду окосно ког год од сегмената се дохватимо.

Никола: Свесни смо да нема назад и да имамо толико тога да пружимо, нагомиланог искуства, неких још неостварених идеја и жеља. Повезати сва наша интересовања под једну куполу, заокружену причу која у суштини има креативност, другарство и жељу да оставимо траг. Будите уз нас, свашта смо лепо припремили за нови сезону!

Двојица ових момака, своју енергију, креативност и жељу да свака њихова идеја заправо буде и остварена, усмерили су ка још једном послу. Своје искуство у хотелијерству искористили су да се баве и организацијом догађаја. Те тако, иако многи сматрају да би требало радити само један посао, ови креативни момци то демантују на најбољи могући начин.

Душица Антић-Рашић

One thought on “Legacy Leather: Традиција може имати и модерни облик”

Затворено за коментаре.