Маја Раковиц, власница Накси радија: Све оно што код медија не ваља код радија не постоји

Маја Раковиц, власница и главна и одговорна уредница Накси радија још као девојчица уживала је уз музику са радија и веровала у једниственост овог медија. Ова љубав је трајала и касније, док је студирала филозофију и социологију, а није је напустила ни док је као већ зрела особа радила у државној служби. А, онда је решила да се у најнесигурније време, деведесетих година, отисне у воде приватног бизниса, напусти државни посао и отвори Накси радио. Опусти се и уживај је њихов слоган, а из разговора можемо рећи и Мајина лична филозофија. У једном управо таквом – опуштеном разговору за Српски сајт говорила је о радију у Србији данас, будућности овог медија и погодностима које је нове технологије доносе за радио.

Сигурно вас многи питају зашто сте напустили државни посао, али нас занима колико је тешко или лако у почетку?

– На почетку је јако тешко. О томе се ретко прича. Прво се борите са околином која вам говори – није требало да остављаш сигуран посао, није требало да се упушташ у несигуран посао… Наравно да има и оних људи који су пробали па нису успели. Потребно је да се доста ствари склопи да би неко успео. Човек мора да буде толерантан, да мења неке одлуке у ходу, али мора да буде и ужасно упоран.

Маја није увек имала подршку околине. Неки су говорили да би требало да одустане, да приватни сектор није за њу, да је сувише емотивна… Иако многи нису веровали у њу, јесте особа која је била најважнија за успех ове приче – она лично.

– Била сам упорна и веровала у своју идеју. Окупила сам добар тим јер не можемо ништа сами. Постоје успони и падови у сваком послу, нарочито на почетку, али побеђују они који науче да брзо устану после пада.

Eнергију је црпела из свог света који је њој био јако важан. Књиге, прјатељи који су је подржавали и путовања на којима је учила како се ради у иностранству. Станице Magic и Heart из Енглеске, Јувентус из Мађарске… То су била само нека места која је обилазила послом, гледала како се ради, како се бирају песме, прави програм…

– И данас пратим новине. На семинаре, обуке и предавања не шаљем само млађе колеге, идем и ја, да учим, да видим, да пратим новине. Када сам почињала са овим послом, још увек су у употреби били грамофони, плоче, затим касете… све се то до сада променило. Одувек сам желела да се усавршавамо, да имамо најбоље програме, најбољу технику, да се звук издвоји од осталих. У овом послу техника јесте веома важна, али понављам, најважнији су људи којима се окружите.

Када вам је било најлакше, а када најтеже?

– Најлакше ми је било када су моја деца дошла на радио. И Никола и Милица су овде од свог детињства. Радили су различите послове, али сам инсистирала да немају протекцију јер само тако може да се створи квалитет. Oд када су они стасали и дошли на радио, мени је лакше јер не морам само ја да водим рачуна о свему.

Било је и тешких тренутака. Један од најтежих била је поновна додела фреквенција пре 15-ак година.

– Иако је било много различитих ситуација током година, тај период је и заиста тежак. Иако многи ни тада нису веровали у нас и чињеницу да ћемо баш ми добити фреквенцију, били смо упорни, веровали у квалитет и то да смо другачији и успели смо. На крају смо победили, али било је заиста напорно. То је била још једна наша победа.

Када дођу први успеси и похвале, то човека јако подигне.

– После месец-два дана постојања Накси радија почеле су прве похвале за мој тим. И данас се радујемо успеху са истим жаром као и на почетку.

Иако су многи одавно веровали да ће радио нестати, Маја је схватила важност дигитала и то искористила као предност за свој медиј.

– Радију су од доласка телевизије сви прогнозирали крај. Историја је показала да то није тако. Телевизор не можемо да понесемо са собом, а радио је ту, са вама и не омета вас да радите још нешто поред слушања омиљене станице… Са друге стране, радио има чисту причу, нема сензационализма, нема жутих наслова, ту сте ви, водитељ и песме. Све оно што код медија не ваља на радију не постоји.

Други пут су сви прогнозирали „смрт“ радију када се појавио Интернет. На једном великом међународном скупу, имала сам храбрости да кажем да верујем да ће интернет само помоћи радију. Тако је и било. Све радио станице праве стриминге, сви савршено звуче преко интернета, чистије него преко фм-а. Дошли смо до целог света. Више нема граница.

Где се налази Србија у односу на свет када је радио у питању?

– Радијска публика је свуда у свету слична, да не кажем иста. Маја посебно истиче да се сви лепо друже и јако им је важно да сви напредују из струке напредују. Нема љубоморе, консултанти радо долазе у Србију, ми радо идемо код колега у инсотранство. Свесни смо да морамо да будемо сви добри, да се паралелно развијамо сви. Тако је настао и Накси Дигитал. На једном окупљању радијских професионалаца разговарали смо са једним медијским магом који је саветовао како применити дигитал на пољу нашег медија. Након годину дана, на окупљању истим поводом, срели смо се поново са тим господином, а Накси је тада имао 22 радио станице на интернету. Човек се одушевио како су људи, из једне мале државе, коју он сматра егзотичном земљом, урадили нешто о чему су причали. Предавање је почео управо примером са причом о нама. О нама је причао свет – кроз осмех говори Маја.

Накси се данас слуша и широм наше дијаспоре.

– Највише нас слушају из Америке, Канаде, Аустралије и Европе. Многе турнеје по иностранству најављују се управо преко Наксија и кажу да им је баш реклама код нас увек од великог значаја. Често се дешава да ме људи контактирају и преко маилова, коментаришу музику коју смо сви некада слушали, јер сви смо ми са ових простора слични. За мене је домаћа музика она која потиче из Србије, Хрватске, БиХ и Црне горе, то је наша музика и код мене лично, као ни на нашем радију нема никаквих других подела – истиче Маја.

Прошлогодишња сте добитница награде „Цвет успеха за Жену змаја“. Колико је некоме ко је више деценија у послу, награда важна?

– Била сам јако добар ђак, верујем у књиге, знање и моћ науке. Мени је награда „Цвет успеха за Жену змаја“ коју ми је доделило Удружење пословних жена Србије изузетно важна. Потичем из веома патријархалне породице, увек сам била добар ђак, а ретко, скоро никада сам добијала похвале у кући. Учена сам да морам бити скромна. Ова награда је била прва у мом животу. Била сам јако узбуђена. Иако сам неко ко је отворио безброј манифестација, доделила многе награде… тог тренутка била сам бескрајно поносна. После сам добила још награда, али ми је ова посебно важна. Она има и посебно место у мојој витрини.

Слоган Накси радија је „Опусти се и уживај“. Како се Маја Раковиц опушта и ужива?

– Путујем и тако се најбоље опуштам. Опуштам се уз радио и музику. Путовања ме надахњују посебном енергијом. То су необична путовања. Волим да путујем са мужем и пријатељима. Обилазимо лепа места где има двораца. Где год да сам, тражим бајковита места, романтичне кутке и дворце… Недавно сам се вратила из Алзаса, а град у који одлазим сваке године је Венеција. Тамо је све по мом укусу, тамо се ја опуштам и уживам, и увек се тешко растанемо.

 

Душица Антић-Рашић

Фото: Латиф Адровић за Aska.rs/ Жељка Димић/ Миомир Милић за Wannabe magazine