МАНУAЛ Бренд из Новог Сада за светско тржиште: Деценије рада у циљу очувања традиције и квалитета

test

МАНУAЛ Бренд из Новог Сада за светско тржиште: Деценије рада у циљу очувања традиције и квалитета

МАНУAЛ Бренд из Новог Сада за светско тржиште: Деценије рада у циљу очувања традиције и квалитета МАНУAЛ Бренд из Новог Сада за светско тржиште: Деценије рада у циљу очувања традиције и квалитета

Мануaл кожна галантерија је један од најпознатијих брендова са дугом традицијом на нашим просторима. Синиша Жарин, власник ове компаније, у разговору за „Српски сајт“ каже да је све почело спонтано, развијало се дуго и пажљиво како би се дошло до онога што је Мануaл данас.

Ваша комапнија постоји дуже од тридесет година. Да ли сте тада, када сте почињали, имали визију како би све ово данас могло да изгледа?

– У то време нисaм превише размишљао о кожи. Желео сам да се бавим угоститељством и хотелијерством. Бавио сам се у једном периоду живота столаријом и на наговор пријатеља, за потребе његове фирме урадили смо неколико предмета од коже. Људи који су већ били искусни у раду са њом препознали су мој таленат и охрабривали ме да наставим – започиње причу господин Жарин.

Одувек je био визионар. Још седамдесетих година се школовао за програмера, у то време ретко занимање, али га је живот одвео у другом смеру.

– Изузетно волим свој посао. Увек се усавршавамо, радимо, и данас имамо четири бренда. Основни је Мануал, наш кровни бренд. По узору на музеје из света, Мануал музеј заборављених уметности – Manual Forgotten Arts Museum вам представља своју прву М.Ф.А. М. колекцију ташни. Мајстори из радионице МАНУАЛ су редизајнирали сопствене моделе и створили нове, користећи технологије старе више од 100 година, оплемењене архаичним детаљима, оковима и бојама кожа. Нова лукс колекција Excella је 100% израђена ручно, а у специфичном процесу израде су коришћени само врхунски материјали и посебно селектоване, врхунске коже. У својој јубиларној, 30-тој години постојања, The Manual Co. је 2015. године представио свој нови бренд под именом Coffee With Milk. Сви производи овог препознатљивог бренда су израђени од праве коже, а циљано су окренути ка млађој популацији. Дизајн је лепршав и весео, баш као и боје кожа које се користе у изради. Kроз све ове брендове трудимо се да чувамо традицију, али и улажемо у нове технологије.

Ваша фирма више од 120 запослених. Колико је током свих ових година било тешко радити на овим просторима?

– Задовољство је пре свега имати фирму. Мануал је током година пословања прошао кроз санкције, ратове, ембарго, распад земље, тачније неколико земаља… Ми смо већим делом женски колектив. Не мали број наших колегиница се одлучује да прошири своје породице што је нама известан комплимент јер значи да се осећају сигурно када су запослене код нас. Трудимо се да атмосфера за рад буде угодна и да запосленима буде пријатно – каже Жарин.

У Мануалу истичу да је, да би неко постао добар занатлија када је посао са кожом у питању, потребно да прође од 5 до 10 година.

Ваши производи су од вегетабилне коже. Каква је то тачно кожа и зашто је то некоме ко није превише упућен у карактеристике коже важно да зна приликом куповине?

– Прва реакција људи када узму нашу торбу у руке је да је она тешка. Генерације људи код којих је важило – тешко је добро је – полако нестаје. Све што је лајт подразумева да је нешто инстант. Раније су све коже биле тешке. Због чега је то било тако? Приликом обраде, мочиле су се у танинске растворе. То је посебан процес обраде, другачији од оног који данас многи примењују. Оно по чему се између осталог препознају производи од вегетабилне коже је и да оне тамне на сунцу. Не ретко нам се дешава да добијемо рекламацију јер људи мисле да се кожа оштетила јер је потамнела, а то је заправо доказ да је природна. То су неке најосновније одлике по којима свако може да препозна да ли је кожа вегетабилна, наравно, ако жели да купи такав комад. 

Господин Жарин истиче да се труде да очувају традицију, али прате и трендове, како у производњи тако и у наступу на Интернету и друштвеним мрежама.

У којој мери је онлајн присуство значајно када је Мануал у питању?

– Интернет и присуство на друштвеним мрежама су нам јако важни. Радимо, сертификујемо се, али не смемо да губимо и корак са савременим светом. Као што смо морали да уведемо ПДВ како бисмо ишли у корак са Европом, тако је и са онлајн присуством. Један смо од најлајкованијих домаћих модних брендова. Имамо чак осам онлајн медија – три фејсбук странице, три инстаграм странице и две веб продавнице. Укупно преко 650.000 лајкова на друштвеним мрежама.

Мануал продајни објекти изгледају као својеврсни музеји. Анктиквитети, које је господин Жарин прикупљао годинама, присутни су у ентеријерима овог бренда, а у плану је и отварање музеја како би шира публика могла да ужива у експонатима који сећају на нека стара времена.

– Када смо поменули друштвене мреже, посебно смо поносни на то што су људи препознали значај нашег музеја. Када су музеји у питању верујем да смо један од најлајкованијих на овим просторима. Кренули смо у сусрет људима, приближавамо им се онлајн, не чекамо да они доћу код нас. Имамо страницу магазинског типа на којој се садржај показао као изузетно занимљив публици – наглашава наш саговорник.

Мануал торбе су са годинама стекле препознатљивост широм наше земље, али и света. Овај бренд је препознат и од странаца па је велики број купаца управо из иностранства.

Господин Жарин каже да су им често током година говорили да Мануел по квалитету може да парира многим светским робним маркама и да би можда могли да раде у иностранству. Ипак, он жели да остану овде, на свом простору, да едукују наше људе кроз мрежу малопродајних објеката и кроз музејске поставке у радњама, а квалитет се увек препозна.

 

Душица Антић-Рашић