Marko Novaković: Dijaspora rado gleda nove serijale na RTS-u, ali i one koji su deo istorijskog kulturnog nasleđa
jan
09
Marko Novaković: Dijaspora rado gleda nove serijale na RTS-u, ali i one koji su deo istorijskog kulturnog nasleđa by Dušica Antić Rašić / with 0 comments

Foto: Jelena Jovanov

Marko Novakvić je filmski i televizijski reditelj i odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa Radio-televizije Srbije. U razgovoru za Srpski sajt razgovarali smo o reakcijama dijaspore na program koji uređuje, ali i o novim sadržajima koje ćemo imati prilike da vidimo na javnom servisu.

Odgovorni ste urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a. U poslednje vreme imamo prilike da na malim ekranima gledamo raznovrstan novi serijski program. Kako ste zadovoljni reakcijama publike?

- Reakcijama publike sam u najvećoj meri zadovoljan. Dobijamo veliki broj pohvala za raznovrsni repertoar igranih serija koji premijerno emitujemo. Naravno, povremeno nam upute i poneki negativan komentar. Mi se trudimo da komuniciramo sa našim gledaocima, uvažavamo njihovo mišljenje i sugestije i radimo na tome da što većem broju auditorijuma izađemo u susret. U isto vreme, pratimo trendove svetskih produkcija i pokušavamo da im se približimo koliko god je to u našoj moći. U 2017. godini imali smo ravno stopedeset premijernih termina domaćeg serijskog programa, kao i petnaest premijerno emitovanih pozorišnih predstava. To je ogromna količina najtežeg za realizaciju televizijskog sadržaja i malo se koja televizija u regionu, pa i šire, može pohvaliti tolikom produkcijom.

Gledanost prve sezone serije "Ubice mog oca" je, kako ste rekli jednom prilikom, nadmašila sva očekivanja. Nakon toga smo imali prilike da gledamo "Senke nad Balkanom". Kako gledate na brojke gledanosti koje prate ovu drugu seriju?

- Veoma sam zadovoljan činjenicom da je domaća publika odlično prihvatila „Senke nad Balkanom“. Ta serija je, po izvoru koju sam dobio od rukovodioca službe za statistiku naše kuće, imala najveći prosečni rejting u premijernim terminima u 2017. godini i pratilo ju je svake nedelje u proseku preko milion i dvesta hiljada gledalaca. Ali više od tih brojki raduje činjenica da je ta serija pomerila produkcione granice u proizvodnji igranih programa u Srbiji i približila ih zapadnim standardima.

Koji su navažniji elementi kojima se kao urednik rukovodite kada birate projekte koje ćete prezentovati na javnom servisu?

- Uvek treba dobro i pravilno razmisliti o žanrovima novih sadržaja koje ćemo prikazati našoj publici, napraviti balans između savremene tematike i one koja se događa u nekoj epohi, napraviti odnos između urbane i ruralne sredine u kojima se priče odvijaju. Naša kuća je oduvek imala tradiciju kvalitetnih dramskih i humorističkih serija, ali smo u poslednjoj deceniji postojanja posegli i za nekim drugim žanrovima koje nismo u tolikoj meri gajili u stvaralaštvu naših autora. Okrenuli smo se sve popularnijim kriminalističkim serijama, zadrli smo u polje istorijske fikcije, proširili vidike sa serijama snimljenim prema biserima srpske književnosti, otišli u daleku srednjevekovnu prošlost istražujući korene nastanka naše države. Za svaki od ovih žanrova nepohodna je pre svega zanimljiva i uverljiva priča, snažni karakterni likovi smešteni u uzbudljive sukobe i okolnosti koje ih prate. A naša je dužnost i obaveza da takve priče pronađemo i prepoznamo. I mislim da u tome uspevamo.

Srpski sajt je prvenstveno okrenut našoj dijaspori. Da li imate povratnu reakciju naših ljudi u djaspori kada su serije o kojima pričamo u pitanju?

- Dijaspora nam, donekle, zamera što ne mogu da sve sadržaje koji se premijerno emituju u Srbiji da u istom trenutku gleda i u zemljama u kojima žive naši ljudi. Poneke serije ne mogu ići direktno preko satelita u vreme kad i kod nas jer ugovori sa izvršnim produkcijama to ne dozvoljavaju. Ova stavka prvenstveno služi za pokušaj smanjenja i suzbijanja piraterije, koju je veoma teško kontrolisati. Mi se trudimo da svi naši sadržaji u što bržem vremenskom roku dođu do naših građana koji žive van granica naše zemlje preko specijalizovanih internet portala koji tome služe. Dijaspora rado gleda naše nove serijale, ali i one koji su deo istorijskog kulturnog nasleđa naše televizije, koji u igranom serijskom programu gajimo već decenijama unazad.

Završeno je i snimanje serije "Koreni" po istoimenom romanu Dobrice Ćosića. Šta je ono što smemo da otkrijemo kada je ova serija u pitanju?

- „Koreni“ su remek delo srpske literature i drugi veliki roman koji je dobio NIN-ovu nagradu a da ga mi ekranizujemo u poslednjih nekoliko godina. Nakon veoma uspele serije „Čizmaši“, po istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića, „Koreni“ nastavljaju tednenciju naše kuće za ekranizacijom domaće književnosti. Radnja romana i serije odigrava se u imaginarnom selu Prerovo, u poslednjim decenijama 19. veka, za vreme kralja Milana, a prati život bogate seoske porodice Katić i njihovih sluga. U mnoštvu motiva i tema posebno se izdvajaju motiv porodice i porodičnog sukoba između očeva i sinova, porodično poreklo i problem identiteta, održavanje kultova srpske nacionalne mitologije, politički sukobi koji dovode do narodnog i porodičnog raskola i iskorišćavanje srpskog seljaštva za niske političke pobune, oblikovanje srpskih intelektualaca školovanih u inostranstvu, patrijarhalna despotija kao kult, uloga i položaj žene u porodici. Scenario je napisao Đorđe Milosavljević a seriju je režirao Ivan Živković. U glavnim ulogama pojavljuju se Žarko Laušević, Igor Đorđevoć, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Goran Šušljik, Nenad Jezdić...

Pred nama je 2018. godina. Šta nas sve novo očekuje na RTS-u?

- U 2018. Radio-televizija Srbije slavi značajan jubilej – šezdeset godina postojanja. I u ovoj kalendarskoj godini očekuje nas veliki broj premijernih serija, kao i novi ciklusi nekih već dobro poznatih i prihvaćenih naslova. Pored petnaest epizoda istorijske serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“, nastale po scenariju Gordana Mihića i u režiji Marka Marinkovića, imaćemo i dvanaest epizoda savremenog krimi-trilera pod naslovom „Pet“, čiji su scenaristi Strahinja Radetić i Balša Đogo (koji je i režirao seriju). Očekuje nas i petnaest novih epizoda četvrtog ciklusa serije „Vojna Akademija“, po scenariju Zorice Cijetić i u režiji Dejana Zečevića, kao i deset epizoda istorijsko-dramske serije „Čarape kralja Petra“, scenariste Milovana Vitezovića kojuće režirati Petar Ristovski. Tu su i dva sitkoma – treći ciklus popilarne serije Milana Karadžića „Komšije“ i jedan novi naslov savremene tematike „Jutro će promeniti sve“, koji potpisuje grupa scenarista na čelu sa Majom Pelević a koji će režirati Vladimir Tagić i Goran Stanković. Biće još lepih iznenađenja za naše gledaoce u 2018. godini, ali – da ne otkrivamo odmah sve adute.

 

Dušica Antić-Rašić

0 Comments

Leave a Comment

Anti-spam test:
+=