Могућност за сарадњу дијаспоре и Србије

test

Могућност за сарадњу дијаспоре и Србије

Могућност за сарадњу дијаспоре и Србије Могућност за сарадњу дијаспоре и Србије

Са циљем умрезавања и размене информација, у Минхену је у организацији програма МИГРАЦИЈЕ ЗА РАЗВОЈ И ЦЕНТРА ЗА ДИЈАСПОРУ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ, одрзана радионица на тему МОГУЦНОСТИ ЗА САРАДЊУ ДИЈАСПОРЕ И СРБИЈЕ.

Радионици су присуствовали представници српске дијаспоре у Немацкој заинтересовани за неку врсту сарадње са матицном земљом – ПОСЛОВНУ, НЕПРОФИТНУ ИЛИ АКАДЕМСКУ. Уцесници су имали прилику да размене искуства, разговарају о вазности медјусобног умрезавања, нивоу организованости дијаспоре, културном идентитету, као и интересовањима и потребама дијаспоре.

Мирослав Маринковић  из удружења Српска академска мрежа Никола Тесла из Стутгарта, који је присуствовао радионици, рекао је да оваква окупљања учвршћују односе између матице и дијаспоре и додао: „Скуп у Минхену представља знак да увезивање српских удрузења може да допринесе унапређењу српске културе и привреде. Такође, то је знак да интересовање матице за рад дијаспоре расте и да ће сарадња у будућности бити веома важна. Постоје сличне идеје појединаца за рад у профитном и у непрофитном сектору, али не постоји довољно информација како започети рад, коме се обратити за помоћ, кога упитати за потенцијалне партнере и сл. Сматрам да су овакви скупови веома битни и да их је потребно организовати макар два пута годишње, како бисмо одржали континуитет умрежавања и постигли конкретне циљеве. Већ смо се договорили да следећи састанак буде у јануару.“

У целом свету друштва и појединци су у покрету: око 250 милиона људи данас живи изван своје матичне земље. Тиме се стварају шансе: међународна разноликост и размена подстичу привредне, политичке и друствене процесе у земљама прихвата и у земљама порекла.

„Људи који одлазе ван граница своје земље представљају важне мостове између земаља. Својим знањем, идејама, искуствима и
контактима уносе одрживе промене и на различите начине могу да помогну својим матичним земљама да остану перспективне, док истовремено учествују у обликовању друштава у новим земљама.“ – рекла је МИЛИЦА РЕБИЋ, координаторка сектора Миграције и дијаспора, програма Миграције за развој.

Програм Миграције за развој у фокус ставља дељење знања и искустава стечених у Немачкој и пружа подршку приликом повратка у Србију или сарадње са дијаспором.

Глобални Програм Migration for Development подржан је од стране Немачког савезног министарства за привредну сарадњу и развој његова имплементација се спроводи под окриљем Центра за међународне миграције и развој (ЦИМ) – заједничке кооперације ГИЗ-а (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH) и Централне службе за
међународно тржиште рада и посредовање стручне радне снаге немачке Савезне агенције за рад (ZAV/BA). Циљ Програма је јачање доприноса миграната, који су релевантни за развој у њиховим матичним државама, као и побољшање оквирних услова за легалну миграцију у партнерским земљама.