МОСКВА: Дани Београда од 25. до 27. маја

Град Београд представиће привредне и туристичке потенцијале, као и део културног наслеђа на манифестацији „Дани Беоргада у Москви“, која се од 25. до 27. маја одржава у руској престоници.

Манифестацију, чији је циљ јачање сарадње два народа и два земље заједно организују Београд и Москва, а делегацију главног града Србије предводиће градоначелник Синиша Мали.

У оквиру културног програма, 26. маја предвиђена је посета Музеју Николе Тесле у Културном центру „ЗИЛ“ у Москви, као и изложби фотографија „Београд у Москви“. У центру Москве биће отворен „Београдски кутак“, у којем ће наступити фолклорни ансамбл „Талија“ и дечји колектив „Косовски божури“, а након тога следи филмски фестивал Емира Кустурице на којем ће московској публици бити приказан филм „На млечном путу“.

Спортски програм Дана Београда, 27. маја обухвата такмичења деце и омладине у кошарци и тенису, а у једном од мечева снаге ће одмерити градоначелник Београда Синиша Мали и министар у Влади Москве Сергеј Черемин.

За крај, у парку Горки велики концерт одржаће Горан Бреговић. Градоначелник Мали рекао је раније за Тањуг да су Дани Београда у Москви то још једна шанса да се ојачају везе између Србије и Русије. Он је подсетио да је Споразум о сарадњи два града потписан пре две године, а да смо прошле године имали „Дане Москве у Београду“.

Форум ће, каже, окупити привреднике из Беоргада, али и целе Србије, као и московске, односно руске привреднике.

„То радимо заједно са Привредном комором Србије, јер желимо да ојачамо трговинске односе и привучемо инвеститоре из Русије. Желимо да им покажемо шта све нудимо“, рекао је Мали. Промотер другог, дана културе биће глумац Милош Биковић, док ће наш кошаркашки ас Милош Теодосић трећег дана промовисати спорт. „Београд је постао метропола која може да се мери са осталим метрополама у свету. Сарађујемо са Пекингом, Минском, Москвом, Лондоном… Ово су манифестације које значе за промоцију града“, рекао је Мали.

Мали је назначио да ће у Беоргаду бити одржани „Дани Минска“ у јуну, „Дани Пекинга“ у септембру, као и „Дани Техерана“ крајем године, док ће се 2018. године Београд представити у Пекингу.

„То је сарадња које раније није било, то је могућност за стварање нових пословних контаката, али и оних у области културе, спорта и свега што оплемењује и обогаћује сарадњу два града“, закључио је Мали.

Српски сајт/Б92
Фото: Пиксабеј