РАДИО У СРБИЈИ: Најуспешније предузетнице откриле тајне радио индустрије

Најуспешније предузетнице Србије недавно су на Златибору имале прилику да присуствују семинару под називом “Радио узвраћа ударац” у организацији Удружење радио станица РАБ Србија, чија председница Маја Раковиц је присутним дамама открила на који начин радијска реклама може учинити њихове бизнисе још успешнијима.

Семинар под називом „Радио узвраћа ударац” уприличен је 22. и 23. септембра у Хотелу „Мир” на Златибору, у организацији Удружења радио станица РАБ Србија. Уводно предавање одржала је председница РАБ Србија и власница и главна и одговорна уредница „Наxи радија” Маја Раковиц.

– Свих ових седам година, колико постоји РАБ Србија, у чијем саставу је 128 радио-станица, радимо на поправљању медијске сцене и унапређењу радио-индустрије, али и нас самих, па су нам програми и рекламне кампање све бољи и слушанији. – рекла је Маја Раковиц.

Маја је присутним дамама указала на моћ радијске рекламе и радија као медија, који им те како може помоћи у развоју њихових компанија и брендова .

– Верујемо да је тако и код нас, а податак који ће вама као власницама компанија бити значајан јесте да слушаоци, за разлику од гледалаца телевизије, не пребацују станицу када на радију почне реклама – нагласила је Раковиц.

Председница РАБ Србија осврнула се на истраживања слушаности, којих у Србији готово да и нема. Тако је у Америци, како је рекла, током 2017. године радио најслушанија платформа, а када је реч о Европи, радио је најслушанији медиј у свим високоразвијеним земљама, укључујући и Велику Британију.

Један од највећих светских радијских стручњака, консултант из Мађарске, Бола Жолт говорио је на тему „Седам дивних ствари о радију”. Он је истакао да је радио данас живљи него икада, да је свуда у свету, па и у Србији и те како исплатив за оглашиваче, а кроз бројне примере указао је зашто је добро користити баш радио као медиј за рекламирање.

– Радио има живи програм и водитељи се уживо обраћају слушаоцима, он ствара слике у њиховим главама, ефикасан је, најбржи медиј, а уједно је и забаван и модеран. Такође, слушаоци су веома лојални својим омиљеним радио станицама. – нагласио је Бола Жолт.

Инспиративне теме и бројни примери из праксе, помогли су учесницама семинара “Радио узвраћа ударац” да створе јаснију слику о начину функционисања радијске индустрије, а уједно их и охрабрили да направе нове пословне искораке.

Семинар у организацији РАБ Србија одржан је у Хотелу „Мир” на Златибору и део је пројекта који суфинансира Министарство културе и информисања Србије.