НЕМАЧКА: Преко милион становника са простора бивше Југославије

Становништво из бивше Југославије представља другу групу странаца који живе у Немачкој по бројности, одмах након оних из Турске, показују статистички подаци Савезног завода за статистику Немачке.

Према тим подацима, врхунац досељавања из бивше Југославије догодио се током 1995. и 1996. године, да би тај број до 2011. опадао, након што је Немачка циљаним политикама настојала вратити те људе из Немачке у њихове матичне земље.

Већина тих људи се иселила у Сједињене Државе и Канаду, док се део вратио на Балкан. Међутим, од 2011. године, након драматичне промене немачке политике, која је из демографских разлога поново почела да подстиче политику досељавања у Немачку, долази поново до драматичног раста досељавања из земаља бивше Југославије.

У само четири године број екс-Југословена повећан је са готово 900.000 на 1.180.000 људи.

Држављана Србије је 2016. године било 223.100, а годину дана раније 230.472. Смањење броја може се објаснити тиме што је део њих вероватно преузео немачко држављанство.

Када се ради о грађанима БиХ који живе у Немачкој, а нису се одрекли пасоша, њих је у тој земљи прошле године живело 172.560, од чега се 90.390 односи на мушкарце.

Иако је, апсолутно гледано, више грађана Србије од грађана БиХ, у односу на број становништва исељених грађана БиХ је знатно више, ако рачунамо по глави становника.

 

Српски сајт/Независне новине
Фото: Пиксабеј