Никад нећете поверовати шта је КНЕЗ ЛАЗАР радио много пре КОСОВСКОГ БОЈА

Никад нећете поверовати шта је КНЕЗ ЛАЗАР радио много пре КОСОВСКОГ БОЈА

Лазар Хребељановић, познатији у народној традицији као цар Лазар, био је средњовековни српски кнез најпознатији по томе што је како-тако ујединио српску властелу након смрти цара Душана и успео да изађе на мегдан Турцима у чувеној Косовској бици. То данас зна сваки Србин, али младост овог великаша и његова улога на двору цара Душана много је мање позната.

Лазар је највероватније рођен око 1329. године у Прилепцу код Новог Брда и младост је провео на двору цара Стефана Душана где је његов отац Прибац био логотет. Реч је била о релативно скромној титули у хијерархији српског двора и везивала се за особу која се налазила на челу дворске канцеларије и била задужена за писање и издавање повеља.

Прибац је ову титулу од цара Душана добио као награду за то што га је подржао у збацивању старог краља Стефана Дечанског. Други део награде односио се на Лазара – младић је постао ставилац на царском двору. Положај ставиоца је био најнижи у хијерархији српског двора. У „опису посла“ било је то да брине о квалитету онога што су цар и његови најближи јели, мада су му могли бити поверени и послови који нису имали никакве везе са дворским ритуалима.

И док је реч била пре свега о церемонијалној улози за царским столом, положај ставиоца се сматрао прилично престижним јер је његовом носитељу пружао прилику да буде врло близу владару. У доба када се Душан крунисао за цара, Лазар је имао око 17 година. Неки историчари сматрају да мора да је био веома близак са царском породицом и да је цар Душан вероватно одиграо пресудну улогу у Лазаревом склапању брака са Милицом, ћерком кнеза Вратка која је била Немањићке крви.

Цар Душан је изненада преминуо 1355. у својој 47. години и наследио га је двадесетогодишњи син Стефан Урош. Лазар је остао ставилац на двору новог цара. Након што се показало да Урош не може да води очеву велику државу, многобројни великаши почели су да грабе територије за себе и уследили су унутрашњи сукоби и цепања територија. У неком тренутку, и Лазар је постао обласни господар, све моћнији након изненадне смрти последњег цара династије Немањић.

Непуних 20 година касније, управо он ће бити тај који ће успети да бар на кратко уједини српску властелу и пружи отпор Турцима на Косову 1389. године. А остало је историја…

Српски сајт/Дневно

*Идеја овог наслова није да од историје правимо шалу већ да проверимо да ли се овакви текстови заиста више читају и коментаришу