Нови Београд

Како је настајао Нови Београд

Једна од првих ствари коју ће вам сваки прави Новобеограђанин рећи је да није исправно рећи да они живе на Новом Београду, већ У Новом Београду. А како је све почело?

Први историјски помен насеља на територији данашњег Новог Београда потичу из времена турске владавине. Он је пронађен у књизи из 1713. „Крушевски поменик“ који бележи постојање српског насеља по имену Бежанија најраније 1512.

Током 18. века становници Бежаније су били искључиво Срби, али након повлачења Турака, нови освајач Аустрија је подстицала насељавање Немаца, Мађара и Хрвата. Између два светска рата, у време Краљевине Југославије, насеље се помера ближе реци Сави и тада настаје Сајмиште (део града који данас носи назив Старо Сајмиште) и Ново Насеље.

Иако многи данас сматрају да је идеја о настанку Новог Београда настала тек након светских ратова, први урбанистички планови који су планирали ширење Београда на леву обалу Саве направљени су између два рата, тачније 1923. године. али их је недостатак средстава и људства да се исуши мочварни терен одложио на неодређено време.

Прва кафана у Новом Београду

Петар Кокотовић је 1924. отворио кафану на Тошином бунару коју је назвао „Нови Београд“. После 1945. Кокотовић је био председник месне заједнице Ново Насеље-Бежанија која је касније израсла у општину Нови Београд. Нешто касније, 1939, у Земуну излази и први број недељног листа „Нови Београд“. На Бежанији је 1924. изграђен аеродром

На простору данашњег Блока 18, насеље звано Нови Београд настало је 1932. До 1940. је нарасло на седам нумерисаних, паралелних улица, са 450 кућа и преко 3.000 становника.

Године 1938. подигнут је комплекс зграда месној заједници Старо Сајмиште. На површини од 15.000 km2 су се одржавали сајмови и изложбе чији је циљ био да покажу економски развој Краљевине Југославије. Исте те године, општина Београд је потписала уговор са две данске грађевинске компаније да саграде ново насеље. Пројекат је поверен инжењеру Браниславу Нешићу.