Обележен Теленор Дан девојчица 2017.

Финале такмичења „Ухвати идеју”, које је организовало Удружење пословних жена Србије уз подршку Теленор фондације, добило је своје победнице. Такмичење је одржано поводом обележавања међународног Дана девојчица у ИКТ-у, с циљем да се девојчице оснаже приликом одабира будућих професија, као и да се подстакне руковођење личним интересовањима и талентима при размишљању о професионалној оријентацији.

„Стварање једнаких могућности за све јесте основа нашег пословања, првенствено обезбеђивањем приступа интернету, коришћењем предности модерних технологија и подстицањем предузетништва. Верујемо да индустрија информационо-комуникационих технологија у Србији има потенцијал да привуче још више младих кадрова, и да путем оваквих иницијатива, као што је Дан девојчица у ИКТ-у, можемо да подстакнемо девојке да се определе за рад у телекомуникацијама. Поносни смо на чињеницу да у Теленору више од половине запослених чине жене, док је на руководећим позицијама 47 одсто жена”, рекла је Марија Вујанић, директора Комуникација и одрживог развоја у Теленору.

Финалисткиње такмичења обишле су Теленор, разговарале са женама које су на руководећим позицијама у овој компанији и у оквиру радионице вежбале како да што успешније презентују своје идеје.

„Овогодишњи Теленор Дан девојчица протекао је у знаку подстицаја девојчица на креативно, тимско размишљање и изражавање путем њима блиских веб-технологија, као и презентације предузетничких идеја. Пристигли радови су нас све одушевили и није било лако одабрати победнички тим”, изјавила је Оливера Поповић, потпредседница Удружења пословних жена Србије.

Након презентовања својих идеја и туторијала, жири је одабрао победнице и уручене су вредне награде. Прво место освојиле су ученице Основне школе „Ђура Јакшић“ из Београда. Оне су Неда Ковачевић, Маша Јовић и Тијана Петровић и Теленор фондација их је наградила паметним телефонима.

Међународни дан девојчица традиционално је обележен дружењем између више од 1.000 девојчица завршних разреда из 60 основних школа широм Србије и успешних жена у више од 70 компанија.

Пројекат реализују: Удружење пословних жена Србије, Теленор Фондација, Schneider Electric DOO, Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ кроз два пројекта: Подстицање запошљавања младих и Реформа средњег стручног образовања у Србији (ВЕТ), Канцеларија за младе, Центар Инвентива, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство привреде, Министарство омладине и спорта, Координационо тело за родну равноправност и SME Week.

Дан девојчица у ИКТ-у установљен је на нивоу Уједињених нација и обележава се сваког последњег четвртка у априлу. Од 2001. године, када је у Европи (Немачкој) први пут обележен, у овој манифестацији учествовало је више од миллион девојчица.Удружење пословних жена Србије први пут је организовало Дан девојчица у ИКТ-у 28. априла 2011. године. У протеклих шест година колико УПЖ Србије обележава овај дан кроз пројекат је прошло више од 8000 девојчица, а резултати показују заинтересованост девојчица да кроз овакав вид реалних сусрета са предузетницама препознају предузетништво као могуће будуће место за запошљавање.