Od studentskog projekta do čitanog bloga: Lepote Grčke viđene okom jedne Srpkinje

Od studentskog projekta do čitanog bloga – serbiangirlingreece

 

Jelena Matić je dvadesetčetvorogodišnjakinja rodom iz Obrenovca koja već nekoliko godina živi i studira u Solunu. Ova mlada dama rešila je da snove o životu i radu u Americi zameni nama bliskom zemljom, a ono po čemu se izdvaja u odnosu na druge naše ljude koji tamo žive je njen blog. Na adresi www.serbiangirlingreece.com piše o svojim iskustvima širom Grčke, a njeni tekstovi iz dana u dan privlače sve veću pažnju čitalaca.

Planirala si da studiraš u Americi, ali si promenila odluku i došla u Solun. Zašto baš tamo?

– Davnih dana još dok sam bila u osnovnoj školi upoznala sam jednog dečka koji je studirao u Solunu i svakodnevno delio slike iz Grčke na društvenim mrežama. Kao svako dete koje upisuje srednju školu, ja sam imala jedan period želju da upišem studije u Solunu, međutim vreme je odmicalo, Grčka je postala poznata kao zemlja u krizi, a moji drugovi su se odlučivali za ”obećanu zemlju” Ameriku, te sam i ja počela da se spremam za isti put. Jednog dana sam opet naišla na slike iz Soluna, i počela da istražujem Grčku onlajn, informacije o fakultetu, mogućnostima posle njega, uslovima života itd. Shvatila sam da je to ono što ja želim i kako vidim sebe. Znamo svi da novine umeju nekada da iskrive pravu sliku. Ja sam se u to uverila i sama i zato se trudim da podelim svaki mogući detalj kakva je Grčka zaista sa svojim čitaocima. Na kraju krajeva, na pitanje zašto baš Solun, pitaću vas, ko ne bi poželeo da studira u zemlji maslina i mora?

Imaš četiri kategorije tekstova koje pišeš za svoju publiku. Imaš 140.000 jedinstvenih poseta mesečno. Šta je ono što tvoju publiku najviše zanima?

– Često dobijam komentare da moj blog utiče na ljude da se osete kao da su sa mnom na putovanju, a to je baš ono što je meni bio i cilj kada sam počela da pišem. Mislim da publika prati moj blog prvenstveno zbog načina komunikacije. Svakodnevno odgovaram na pitanja od toga kako i zašto doći u Grčku na studije, gde otići na letovanje, šta obići, na koji način putovati itd. Na kraju dana kada mi neko pošalje sliku sa lokacije gde sam ja bila i kaže da je od mene saznao za to mesto, to mi je najveća radost! Moja publika i ja smo postali najbolji prijatelji i isto kao što vas zanima gde vaši prijatelji putuju, šta obilaze tako i njih je počeo da zanima svaki moj korak u Grčkoj.

Blog je počeo kao deo studentskog projekta, a iz njega se izrodila priča koja je mnogo više od toga – mesto na internetu koje danas posećuju mnogi.

Koje je i zašto tvoje omiljeno mesto od svih koje si do sada posetila u Grčkoj?

– Iskreno ne bih mogla da se odlučim za jedno mesto. Svako mesto me vezuje za posebne ljude tako da je zaista teško izabrati jedno. Obožavam Meteore jer sasvim slučajno uvek ispadne da tamo putujem kada donosim neke bitne odluke i tamo zaista nađem mir. Pored Meteora volim i Grčka ostrva, iako su Mikonos i Santorini zaštitni znakovi Grčke, moj izbor ovoga puta vodi do Patmosa, Samosa i Kitnosa.

Šta ti najviše nedostaje iz domovine?

– Iskreno iz domovine mi ne nedostaje baš mnogo toga. Na sreću, Srbija je blizu Soluna pa s vremena na vreme mogu da odem da posetim svoje, a i u Solunsku regiju tokom leta dolazi veliki broj srpskih turista da se nekad osećam kao da sam u srpskom gradu. Do početka ovog leta nedostajale su mi čokoladne bananice, ali evo upravo su stigle zalihe!

Šta najviše voliš u Grčkoj?

– U Grčkoj volim definitivno sve, od ljudi, lokacija, muzike, hrane do istorije…. Nekada sebe uhvatim kako se divim nečemu a onda shvatim da isto to ima i u Srbiji. U Grčkoj sam naučila da svako kroji svoju sudbinu, i da ukoliko ne gledamo pozitivno na svet oko nas, definitivo će sve biti crno. Zato se trudim da svaki dan radim ono što volim i budem okružena ljudima koji me motivišu i inspirišu da napredujem.


Koliko je vremena potrebno da bi se posetili svi krajevi Grčke?

– Verujem da znate onu izreku ”Da se istraži Grčka potreban je ceo život, međutim dovoljan je jedan sekund da se zavoli ”. Ja za ove četiri godine nisam uspela da istražim ni jedan mali deo Grčke i kako vreme prolazi, otkrivam nove nestvarne delove koji su skriveni od javnosti.

Da li planiraš da i nakon završetka studija ostaneš u Grčkoj?

– Za sada ne krojim velike planove već se trudim da živim u sadašnjosti na najbolji mogući način. Pre godinu dana sam napravila svoju listu destinacija koje bih volela da obiđem i kako se lista povećava definitivno ćete me naći u Grčkoj i narednih par godina.

Dušica Antić-Rašić

2 thoughts on “Od studentskog projekta do čitanog bloga: Lepote Grčke viđene okom jedne Srpkinje”

Zatvoreno za komentare.