Одржана панел дискусија ,,Проблеми и решења интернет безбедности”

Фондација ,,Регистар националног интернет домена Србије” (РНИДС) већ пету годину заредом организује скуп у оквиру „Европског месеца сајбер безбедности“. Будући да се савремено друштво све више умрежава и своје функционисање заснива на интернет технологији, управо се о заштити на Интернету говорило на овогодишњем панелу, под називом „Проблеми и решења интернет безбедности“, који је одржан 17. октобра у Центру за промоцију науке. На скупу су учествовали домаћи и страни стручњаци из области интернет безбедности: Бранко Стаменковић, посебни тужилац за високотехнолошки криминал из Тужилаштва за ВТК у Београду, Александар Павловић, систем инжењер компаније “Цоминг” из Београда, Жарко Кецић, в.д. директора РНИДС-а и руководилац сектора ИКТ сервиса, те Александар Венедјухин (Александр Венедюхин), Истраживач из Техничког центра за Интернет из Русије.

О проблемима фишинга (phishing) и онлајн превара у Србији говорио је Бранко Стаменковић, те је на почетку истакао важност сарадње РНИДС-а и Републичког јавног тужилаштва, те Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал, а у правцу спречавања кривичних дела на Интернету. „Оно што нам страна искуства показују је то да управо таквом врстом сарадње између државног и приватног сектора долази до најбољих резултата“, додао је Стаменковић.

Александар Павловић је одржао презентацију на тему „Како сам преживео напад криптолокера“, те поделио, како сам каже, неславно искуство једног корисника из Србије. Што се тиче напада, радило се о релативно непознатом малициозном софтверу који шифрује податке својих жртава, “ransomeware-u NM4 cryptolocker”, а нападнути сервиси су били бекап сервер и мејл сервер, који су после напада постали неупотребљиви.

Жарко Кецић је говорио о томе на које начине РНИДС брине о безбедности националних домена .RS и .СРБ, истичући чињеницу да је РНИДС једини национални интернет регистар у свету који има три нивоа заштите домена. „РНИДС се стара о .RS и . СРБ доменским просторима и ми обезбеђујемо њихов рад – ви бирате који ћете домен регистровати, а ми дајемо гаранцију да ће он да ради“, започео је Кецић своју презентацију. Он је истакао важност DNS система (Domain Name System) за рад доменских простора, односно целог Интернета, те као највећи проблем нагласио да се DNS-у не посвећује пажња коју заслужује, што доводи до многих ризичних ситуација. Затим је говорио о опасностима од преузимања контроле над појединим деловима DNS система који могу да воде до преузимања контроле над било којом активношћу на Интернету (приступ веб локацијама, веб сервисима, мејловима…).

Гост из Русије, Александар Венедјухин, говорио је о DNSSEC-у (DNS Security Extensions) – систему сигурносних стандарда који омогућава проверу интегритета података у DNS-у, те искуствима његове имплементације. Он је на почетку објаснио да је DNSSEC сигурносна екстензија DNS система која штити кориснике од погрешних DNS података, које би могли да им пошаљу они који желе да их преусмере на погрешне веб адресе и домогну се њихових личних података.

Панел се завршио питањима новинара и посетилаца. Скупу је присуствовало око 70 људи, а директан видео пренос је пратило више од 1000 заинтересованих.