Oтворен Други Свесрпски самит у Швајцарској

У швајцарском граду Дитикон, надомак Цириха свечано је отворен Други Свесрпски самит пословне и академске заједнице у организацији Удружења српских привредника Швајцарске, Првивредне коморе Србије, Министарства спољних послова Србије и Града Лознице.

На отварању Самита, истакнута је снажна подршка Владе Србије даљем повезивању матице са дијаспором, те поручено да је дијаспора веома важна за даљи развој српске привреде.

„У име Владе и досадашњег премијера Александра Вучића, а сада председника Србије, дошли смо да подржимо Други Свесрпски сабор српске академске и пословне заједнице за који сматрамо да је веома важна идеја и која је први пут материјализована прошле године, а ово је својеврсни стартап пројекат умрежавања српске дијаспоре и матице“, рекао је на отварању Самита саветник у Влади Србије за дијаспору Владимир Божовић.

Према Божовићевим речима, овај пројекат је значајан за унапређење иначе добрих билатералних односа Швајцарске и Србије, а однос две земље је у протекле четири године напредовао, истиче он, кроз 12 међусобних билатералних посета државника.

„Ове године Удружење српских привредника Швајцарске је посебан фокус ставило на сарадњу српских и швајцарских привредника, а Влада Србије је ту да их охрабри и подржи. Ако је прошли век био век великог српског страдања кроз ратове, нека ово буде век нашег повезивања, век конекције људи и идеја, а од наше воље да то разумемо и снаге да то спроведемо, зависиће и будући успех Србије“, истакао је Божовић.

Према његовим речима, на Самиту ће бити представљен јединствен пројекат „Тишина“ који говори о 410 српских манастира, аутора Предрага Стојића, а фокус у наредним данима одржавања манифестације су економија, али и култура и образовање.

У оквиру Самита одржаће се у току дана и привредни сајам „ЕXPО 2017“ који је окупио око 60 излагача из Србије и дијаспоре, а учесници ће на сајму наредних дана представити своје производе, пројекте и пословне планове.

Према најави организатора, биће организована и четири форума: Пословни форум Србија – Швајцарска који се одржава данас, као и Бизнис форум дијаспоре Пословног савета за дијаспору ПКС-а, медијски и академски форуми, који су предвиђени другог дана Самита.

Амбасадорка Србије у Швајцарској Снежана Јанковић, истакла је да су ово први озбиљни кораци оснаживања веза дијаспоре Швајцарске са матицом, али да је потребно у наредном периоду снажније залагање свих институција како у Србији тако и у Швајцарској како би се овај и слични догађаји унапредили.

„Иницијатива за овај Самит потекла је из дијаспоре, а ми као амбасада се наравно трудимо да подржимо такве иницијативе јер доприносе повезивању и промоцији привреде. Ово су први кораци, али ту треба још труда како би се окупио већи број швајцарских привредника који би посетили Самит. Идеја је племенита, а Влада Србије ће овакве идеје и даље подржавати јер сматрамо да је добра за наше даље билатералне односе“, рекла је Јанковићева.

Свесрпски самит који се одржава другу годину заредом је национални пројекат који на једном месту окупља привреднике, пословне асоцијације, банкаре, научнике, професоре и уметнике из Србије и дијаспоре, рекли су у Привредној комори Србије.

Град Лозница као покровитељ овогодишњег сајма представио је своје брендове, туристичку понуду и могућности за инвестирање.

Министарство спољних послова, Одељење за миграциону политику и дијаспору је у оквиру својих надлежности такође подржало иницијативу Удружења српских привредника из Швајцарске за одржавање овог догађаја.

Сајам у Швајцарском Граду Дитикон одржава се у Градској хали „Диетикон“ и траје до 4. јуна.

 

Српски сајт/РТС
Фото: Пиксабеј