Отворена изложба „75 година од посете краља Петра Другог Сједињеним Америчким Државама и Канади”

test

Отворена изложба „75 година од посете краља Петра Другог Сједињеним Америчким Државама и Канади”

Отворена изложба „75 година од посете краља Петра Другог Сједињеним Америчким Државама и Канади” Отворена изложба „75 година од посете краља Петра Другог Сједињеним Америчким Државама и Канади”
Изложба „75 година од посете краља Петра Другог Сједињеним Америчким Државама и Канади” представљена је у Белом двору. Душан Бабац је аутор поставке која може да се тумачи као историјска шетња кроз градове које је краљ Петар Други Карађорђевић обишао током посете САД и Канади. Ту су и његове размењене поруке са тадашњим председником САД Френклином Рузвелтом, потписани акти, фотографије…

– Када је 1942. године мој отац, краљ Петар Други, на позив председника Рузвелта посетио Сједињене Америчке Државе и Канаду, свет је био на врхунцу Другог светског рата. Окупација Краљевине Југославије трајала је више од једне године. Терор, масовни злочини, прогони и страдања захватили су већи део планете, а САД су биле у почетној фази ратних операција против Јапана. Све савезничке земље подржавале су краљевску југословенску владу у избеглиштву. Мој отац је говорио пред америчким Конгресом као најмлађи шеф државе у историји. Покушао је да добије помоћ за југословенску војску у отаџбини. Амерички медији писали су опширно и повољно о овој посети. Краљ Петар био је представљен као савезник, представник једне од земаља које су се бориле против сила Осовине – рекао је Александар Карађорђевић, отварајући поставку.

Међу многобројним званицама били су амбасадор САД у Србији Кајл Скот, као и амбасадори Аустралије, Чилеа, Бугарске, Мексика и Хрватске, али и представници дипломатског кора других земаља и личности из културног и јавног живота земље. Изложба је отворена до 7. јула.

Извор:  Српски сајт/Политика
Фото: Википедиа