Пети по реду фестивал књиге ЧитамЧиташ 7. и 8. октобра

Пети по реду фестивал књиге ЧитамЧиташ биће одржан 7. и 8. октобра у Новом биоскопу Звезда (Теразије 40) у Београду. Фестивал се организује преко удружења “Европа Ностра Србија” уз подршку Народне библиотеке Србије и има за циљ чување, рехабилитацију и популаризацију књиге и културе читања.

До ове године фестивал је одржаван у јуну месецу на рушевинама бомбардоване Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу. Овог пута организатори су се одлучили за затворен биоскопски простор како би омогућили својим посетиоцима додатне креативне активности и уживања. Циљ је и ревитализација простора биоскопа кроз популаризацију књиге као медија, као и покушај да се у свест људи усади брига о нестанку културних места са мапе Београда и значају њиховог повратка на ту мапу.

Као и сваке године, улаз на фестивал је бесплатан, а централна активност је трампа половних, очуваних, прочитаних књига које из неког разлога не желите да чувате у вашој библиотеци. На ЧитамЧиташ фестивалу наћи ћете им добру замену. Уз сваку књигу добијате на поклон и по један букмаркер.

Приликом доласка на фестивал код волонтера пријављујете број књига које носите са собом, оне ће бити печатиране, а онда ћете их заменити за неке друге које пронађете на полицама. Трампа се врши по принципу замене једне ваше књиге другом књигом коју пронађете, независно од величине, типа повеза, боје корица, жанра и сл. Једино књиге за децу морају бити замењене другом књигом из света дечије књижевности.

Отварање је заказано у суботу у 13 часова, а посетиоци ће моћи да међусобно размењују књиге, као и стрипове оба дана викенда у интервалу од 13 до 22 сата.

Осим тога, предвиђене су и радионице, трибине, изложба фотографија, филмске пројекције везане за књигу и читање, као и програм “Познати читају” у оквиру ког ћете имати прилику да чујете позната лица попут Филипа Давида, Марка Кона, Наде Шаргин, Арсена Арсеновића, Нађе Хигл, Душана Чавића, Бранкице Себастијановић, Весне Дедић… Познати ће читати оба дана од 16 часова.

Већ у петак, 6. октобра биће одржана пројекција филма “Фаренхајт 451” од 20.00. Затим, следећег дана посетиоци ће од 13.30 сати моћи да присуствују и радионици о вези између стрипа и филма, трибини “Књига у свету филма” од 17.30, а од 20 сати и да погледају филм “Град греха” (Sin City).

 

Српски сајт
Фото: Фејсбук страна Читам Читаш