Планина у Канади носи име једног Крагујевчанина
мај
18
Планина у Канади носи име једног Крагујевчанина by Dušica Antić Rašić / with 0 comments

Планина у Канади носи име једног Крагујевчанина. Зорану Ивковићу (81) који у Немачкој живи од 1964.године, данас је у Крагујевац донео још један предмет који је користио његов преда, а он на томе ради још од 2005. године.

- Војвода Радомир Путник је био је један од оних Крагујевчана, бисера, који су обележили историју и који се борио за очување и мир своје земље - рекао је на пријему у Градској кући члан Градског већа за културу Миљан Бјелетић. Припадам генерацији која је историју учила од Прве офанзиве (НОБ, током Другог светског рата), а баба је причала о Балканским ратовима и данас сам поносан што смо у Србији схватили улогу и значај погинулих у Првом светском рату - рекао је Ивковић.

Народни музеј је у сали Прве гимназије организовао научни скуп "Војвода Радомир Путник, година јубилеја".

Век од смри војводе Радомира Путника, војсковође и начелника Главног Ђенералштаба Војске Краљевине Србије у балканским и Првом светском рату, обележен је и у Београду.

Путник је рођен 24. јануара 1847. године у Крагујевцу, а војничко звање је стекао на Артиљеријској школи у Београду.

Слабо је познато, међутим, и да једна планина у Канади носи име по нашем војводи. Одмах по завршетку Првог светског рата, у почаст начелнику Врховне команде српске војске и првом српском војводи Радомиру Путнику. Планина Путник названа је у знак вечног сећања на мушкарце и жене из савезничких оружаних снага у Србији и њиховог вође, војводе Радомира Путника (1847-1917). Србија је изгубила четвртину свог становништва, како припадника војске, тако и цивила за време Првог светског рата (1914-1918). Ова жртва била је део канадских и савезничких борби у Европи против три царевине у циљу заштите људских права и слободе човечанства.

Творац је за то време савремене српске војске, у школовање и обуку официра увео је решавање тактичких задатака, војску је осавременио наоружањем и на кључна места поставио талентоване официре.

Икрагујевац

0 Comments

Leave a Comment

Anti-spam test:
+=