Помозимо да Димитрије Врбанић поново заигра фудбал

Димитрије је био потпуно здрав дечак, весео и живахан. Волео је да игра фудбал.

Његов живот се изненада променио 31.07.2016. године када је оболео од Трансверзалног мијелитиса – упале кичмене мождине. Све је кренуло као обична респираторна инфекција, али за само два дана, Димитрије је завршио на интензивној нези и борио се за живот. Трансверзални мијелитис је веома ретка болест која му је захватила целу кичму и довела до одузетости доњих екстремитета. Од тада је у колицима.

Његов опоравак иде веома споро. Уз огроман труд, свакодневно и напорно вежбање и уз помоћ електростимулације, десна нога се делимично опоравила. На жалост, лева је још увек слаба.

Због слабијег имунитета он не иде на рођендане, у биоскоп, позориште. Много му недостају његови другари из вртића и парка са којима је трчао, играо фудбал и жмурке. Али и поред свега, Димитрије је весео дечак. Он је борац који верује, као и сви око њега, да ће једнога дана поново трчати, играти фудбал, возити тротинет.

Тренутак који сваки родитељ жељно и са радошћу ишчекује, полазак у школу, његовој породици је тешко пао јер Димитрије није у могућности да редовно похађа наставу, због физикалне терапије, медикамената које пије, као и због његовог слабијег имунитета. Због тога ће морати да се школује од куће. Међутим, он је паметно дете које разуме зашто не може да иде у школу са својим другарима, али не одустаје од чињенице да ће им се ускоро придружити.

Да би се његов опоравак убрзао, потребне су терапије као што су електротерапија, кинезитерапије, терапија у базену и пливање, разне вежбе за сколиозу, ортотичка помагала, лонгете, појасеви и специјални улошци и ципеле за правилнији развој и ход, као и савремени уређаји и справе за вежбање, јачање и стимулацију мишића, као сто су Локомат, еxоскелетон, фес бике и редцорд којих у нашој земљи нема. У том циљу су контактиране клинике, болнице и центри за рехабилитацију земљи и иностранству које могу да му помогну.

Више детаља погледајте на http://www.budihuman.rs/sr/korisnik/488/dimitrije-vrbanic