Православни верници данас прослављају Аранђеловдан

Православни верници данас прослављају Аранђеловдан

 

Православни верници и Српска православна црква данас славе и обележавају Аранђеловдан – дан Светог Духа Архангела Михаила.

Према црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име према црквеном тумачењу означава ,,онога који је као Бог“.

Први међу архангелима Архангел Михаило на икони представља се као борац, са мачем или копљем у руци, а према народном веровању сматра се да он долази и узима људске душе када је време за то. На икони се понекад представља како је победио Деницу, оковао га веригама и стао ногом на врата. Архангел Михаило се сматра чуварем православне вере и борцем против јереси. Многа су народна веровања о овом анђелу, те се сматра да он обилази и све болеснике и ако стане код њихових ногу то није добар знак, а ако стане код главе болесник ће да оздрави.

Према народном веровању, Архангел Михаило се обележава у јесен зато што када су свецима дељене улоге, њему је додељено време зиме и зимских потешкоћа. Верује се, да у ово време Архангел хода светом обучен у просјака и грди невернике, а помаже онима у невољи.

Једно народно веровање каже да се према временским условима на овај дан може одредити каква ће бити година. Каже се: какво је време на Аранђеловдан, тако ће бити током целе зиме и пролећа! Зато, ако ујутру буде ведро, чека нас година пуна сунца, а уколико буде облачно и тмурно, биће много падавина, и година без много сунчаних и лепих дана. Чим устанете, погледајте у небо, и сазнаћете каква година је пред нама.

У неким крајевима Србије, овај анђео се слави и као заштитник сточара јер се верује да само он може отерати вукове.

Постоји веровање и обичај код многих хришћана који славе светог Михаила, да пошто га сматрају живим светитељем, не спремају жито, што је неоправдано и нетачно. Неопходно је припремити жито за славу, јер сви светитељи и сви умрли живи су пред Богом.

Да ли ће Аранђеловдан бити прослављен уз посну или мрсну трпезу, зависи од тога на који дан пада. Ако пада у среду или петак, онда треба да буде посна, а жито је обавезно.

 

Српски сајт
Фото: Википедиа