Председник Удружења српских привредника у Швајцарској: Да 2018. буде година улагања дијаспоре у матицу

Председник Удружења српских привредника у Швајцарској Стојан Стевановић истакао је данас у Београду да треба радити на томе да 2018. буде година инвестиција дијаспоре у матицу.

Он је указао да је успостављен Свесрпски самит који се одржава једном годишње у Цириху баш са циљем да се поспеши спона између привреде матице и дијаспоре.

Рекао је да је за дијаспору веома занимљиво улагање у туризам у домовини, али и да треба инвестирати и у старачке домове и садржаје за пензионере.

„Око 100.000 Срба у идуће две године након остварених пензија у иностранству вратиће се у матицу“, оценио је Стевановић указујући да у тој области постоји занимљив простора за улагања.

Према његовим речима Србија има сјајне бање, а пензионери из Швајцарске, који би се вратили у матицу, на основу договора који постоји, имају право да се лече и користе бање на рачун швајцарској здравственог осигурања.

Оценио је да би власти у Србији и РС требало још више да прихвате дијаспору, да успоставе још тешњу комуникацију са њом.

„Треба још више да се матица приближи дијаспори и да дијаспори даје конкретније пројекте, односно где се може инвестирати и где постоје субвенције“, казао је он.

Стевановић је, иначе, хотелијер у Швајцарској и наглашава да постоји велико интересовање за Србијом.

„Ја сам хотелијер у Швајцарској који је међу првима почео а ради са Кинезима. У Кини постоји, према мом искуству, огромно интересовање за Србијом. Међутим нама фале хотели за велике групе. Београд је веома занимљив као туристичка дестинација за госте из Кине“; објаснио је он.

Оценио је да је тренутно, због тога, боље уложити у хотел у Београду него у Цириху.

Стевановић је данас учествовао, у Привредној комори Србије, на седници Пословног савета дијаспоре на којој је представљен предлог пројекта „Инвестирање диајспоре и пословна сарадња са Србијом“.

Тањуг